CU SPRIJINUL SINDICATULUI – Bani primiți de dascălii maramureșeni în urma unor procese

228

Veste bună pentru dascălii maramureșeni, care continuă să-și recupereze banii pierduți în urma tăierilor salariale din 2010. În toate școlile din județ, la salariul aferent lunii martie s-a plătit și tranșa aferentă anului 2018 privind executarea hotărârilor judecătorești, obținute de Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Maramureș, în numele membrilor de sindicat, precum și restanțele la zi.

Ca urmare a negocierilor purtate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și a prevederilor acordului cu Guvernul, în luna următoare vor fi alocați bani pentru plata tranșei aferentă anului 2019. “Cu precădere, în județul nostru în această tranșă se va regăsi sporul pentru condiții vătămătoare și periculoase obținut prin hotărare  judecătorească de SLI Maramureș, pentru perioada 2011-2015, în favoarea membrilor de sindicat personal didactic de conducere, auxiliar și nedidactic.

În ceea ce privește plata sentințelor, în acest an membrii SLI Maramureș vor beneficia și de plata dobânzilor legale obținute în instanță. Conform acordului cu Guvernul, în anul 2020 ar trebui să fie achitate integral toate hotărârile judecătorești definitive, până în decembrie 2018”, a declarat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI Maramureș .

SLI Maramureș mai are pe rol procese privind sporul pentru condiții de muncă pentru perioada 2015-2018 ( a doua tranșă), plata orelor de educație fizică pentru învățători, sporul simultan, naveta, doctoratul și indemnizația de instalare.

“Urmare a inițiativei legislative care a plecat de la FSLI și în urma intervenției la Comisia de Muncă din Camera Deputaților s-a acceptat introducerea în textul legii de aprobare a OUG nr. 41/2018, a propunerii de a se rezolva și alte solicitări stringente ale membrilor de sindicat. Este vorba de problema sporului neuropsihic pentru funcțiile de conducere, îndrumare și control, și rezolvarea problemei bucătarilor (care ar fi urmat sa piardă lunar, începând cu  anul 2022, aproximativ 1.000 de lei) și a cadrelor didactice din CJRAE/ CMBRAE.

Din păcate, personalul auxiliar nu se regăsește în textul legii de mai sus, dar FSLI susține acordarea unui spor pentru acest tip de personal, chiar și sub forma celui de complexitate a muncii, similar cu cel al angajaților din inspectoratele școlare”, a mai spus prof. Ioana Petreuș, președintele SLI Maramureș.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a negociat un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM), care urmează să fie înregistrat la Ministerul Muncii, urmând să intre în vigoare de la data înregistrării lui.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here