CU SPRIJINUL PRINȚULUI CHARLES – Acoperișul bisericii din Breb a fost refăcut (FOTO)

1006

Asociația “Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud” a refăcut învelitoarea bisericii ortodoxe de lemn din satul Breb, comuna Ocna Șugatag.

“Aceasta a reprezentat una dintre cele mai spectaculoase intervenții ale Ambulanței pentru Monumente și poate cea mai apropiată de obiectivele privind mobilizarea comunității și a administrațiilor locale și regionale, folosirea resurselor locale și a revitalizarea meșteșugurilor tradiționale. Peste 45 de tineri și bătrâni din localitate au participat la montarea învelitorii noi, unii dintre ei fiind chiar cei care au bătut șindrila pe biserică cu 30 de ani în urmă. Aceștia au fost îndrumați de către specialiștii <<ambulanței>>.

Părintele Marian Pop, în calitate de gazdă și reprezentant al parohiei Breb, a dat dovadă de un deosebit spirit mobilizator, fiind unul dintre cei care nu s-au dat la o parte în a urca pe acoperișul edificiului”, informează asociația “Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud”.

Șindrila și celelalte materiale necesare lucrărilor de reparație au fost achiziționată cu sprijinul financiar al Alteței Sale Regale Prințul Charles și al altor sponsori.

Pe toată durata lucrărilor, muncitorii au fost găzduiți gratuit de mai multe familii din Breb, care le-au asigurat și hrana zilnică.

“Mulțumim, de asemenea, lui Alexandru Baboș și Octavian Ciocșan pentru sfaturile oferite privind protejarea picturii în timpul execuției. Arhitecta Laura Zaharia a fost sufletul acestei intervenții și ne-a sprijinit în realizarea documentației și la intervenția propriu-zisă”, mai precizează “Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud”.

La executarea lucrărilor de refacere a învelitorii bisericii au mai participat zece voluntari și peste 50 de săteni din Breb.

„Ambulanța pentru Monumente” este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Pe site-ul ambulanta-pentru-monumente.ro, pot fi semnalate monumentele ce trebuie salvate, iar doritorii pot să se înscrie ca voluntari sau să facă donații pentru asociație.

Marius CÎMPIAN

foto Ambulanta pentru Monumente

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here