CU OCHII PE EI – Maramureșenii au început să fie supravegheați dacă colectează selectiv deșeurile

113

Potrivit prevederilor legale în vigoare, autoritățile administrației publice locale asigură și răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor menajere periculoase și asigură spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, precum și funcționalitatea acestora.

Sunt primării în județ care au trecut la treabă în acest sens și supraveghează modul cum locuitorii fac această selectare a deșeurilor. Este cazul comunei Recea, unde administrația locală supraveghează de mai bine de o lună modul cum locuitorii comunei înțeleg să separe gunoaiele din gospodărie.

Primarul Pavel Octavian a declarat, pentru “Axanews.ro”, că în întreaga localitate au fost distribuite pubele galbene și negre, undeva la 2300 de pubele colorate, iar în comună au fost amplasate containere pentru sticlă și plastic.

“Noi din 1 mai urmărim modul cum se colectează selectiv. Am stabilit deocamdată că cei care nu se conformează vor rămane cu gunoiul neridicat din fața porții. Acum locuitorii din Recea au asigurate toate condițiile din acest punct de vedere, deci nu văd de ce nu s-ar conforma. Dar vreau să vă spun că am avut neplăcuta surpriză să văd că oameni de la care ai alte așteptări, cum ar fi patroni sau oameni cu educație, nu se conformează și nu colectează selectiv. Dar vreau să propun să modificăm hotărarea de Consiliu Local privind salubrizarea și să introducem amenzile pentru cei care nu respectă legea. Aștept să primim hartiile pe luna mai, să vedem exact cantitățile de deșeuri. Oricum, cantitățile s-au redus de cand avem colectarea selectivă”, a spus Pavel, pentru ziarul nostru.

Acesta a recunoscut că o problemă nerezolvată sunt deșeurile din construcții, problemă care există peste tot în județ.

Și la Tăuții Măgherăuș administrația locală supraveghează modul cum se adună gunoaiele din gospodării. În teren atunci cand se ridică gunoiul sunt cei din primărie, dar și Poliția Locală, care verifică fiecare container. De altfel, dacă te deplasezi și în Maramureșul Istoric vezi că ceva-ceva se schimbă în privința deșeurilor, oamenii încep să învețe timid să colecteze selectiv, însă mai este mult de lucru în această privință. Oamenii scot la porțile caselor sacii de gunoi primiți de la primărie sau pubelele pentru a putea fi ridicate de mașina de la gunoaie. Toate acestea pentru a nu ajunge deșeurile pe malurile apelor sau prin păduri.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here