CU OCHII LA PROPRIA ISTORIE – Baia-Sprie, în calea spre modernizare (VIDEO)

307
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nici nu stii cum sa pui problema in Baia Sprie: il vrei modern, urban de secol 21 sau il vrei istoric, o amintire vie a orasului viu, vibrant, mineresc, din secolele tecute? Raspunsul e undeva la mijloc. Il are Alin Sebastian Bârda, primarul orasului Baia Sprie, care ne lamureste.

Nu inteleg de ce orasele au ramas in urma comunelor si satelor, ca investitii. La drumuri ma refer, dar nu numai. Mostenirea este destul de grea. Din bugetul local se duce o mare parte spre intretinere de drumuri. Din bugetul local avem 1,5 milioane de lei avem anul acesta pentru drumuri, separat de bani europeni sau guvernamentali. Si nu ne ajunge.

Dar au crescut valorile contractelor la lucrarile de constructii cu 20-30%, in urma ordonantei 114. Scumpirea nu e reflectata in venituri. Vom avea anul acesta si lucrari la pista de bicilete si in cartierul Nyres, avem funduri europene si cofinantare, dar avem de facut si o mutare de retea electrica. Nu e ieftin. Sunt interventii de gen care ne afecteaza bugetul local. Dar un drum ce leaga Baia Mare si Baia Sprie cu drum si pista de biciclete… merita efortul. Lucram cu bani PNDL la drum de Tùtii de Sus, si acolo au fost costuri suplimentare la un zid de sprijin pe malul Sasarului. Avem in lucru teren de sport si pistade alergare. In rest, o sa ne permitem mici investitii. Nu mari, dar care creeaza confort, gen locuri de joaca.

Am mai avea o investitie pentru pietonalizarea centrului orasului, plus noua autobuze hibride. Da, ne-ar placea sale alimentam din câmpul nostru de fotovoltaice, dar nu e atât de simplu. Avem un proiect de gen, dar inca asteptam, inclusiv pentru o statie de alimentare de masini electrice. Avem eligibilitate pentru cladirea Galeriade dinamita a minei, unde am face un centru de informare pentru minerit. E eligibil, a trecut de evaluari. Ar fi un prim muzeu maramuresean al mineritului, ceva de gen. Am fost in subteran, sunt lucruri, o istorie ce merita amintita. Se pierd informatii, nu mai stiu nici eu, tinerii ce vin nici atât. Ar fi interesant ca tinerii sa afle cum si ce lucrau in mine bunicii si strabunicii lor. Vorba aia, de la garduri la acoperis, casele lor sunt facute cu ce au adus de pe la mina… Ar fi interesant saafle ce lucrau stramosii lor.

Mai avem cu fonduri europene o extindere si modernizare a gradinitei, plus o hala de lactate in zona veche a orasului, in piata. Avem PUZ in zona istorica, e dificil dar am vrea sa respectam regulile. Sa construim dupa specificul vechi, pe case sa fie tigla ceramica. Am reface centrul istoric si am vrea sprijinul oamenilor. Cei care stau aici sunt mândri ca locuiesc in case seculare. Dar sunt si pe dos, sunt nedumeriti de ce sa puna tigla ceramica. Vom reabilita incet toata zona”, spune primarul orasului Baia Sprie.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here