CU O CONDIȚIE – 2.000 de lucrări originale, dăruite de un artist din Ieud

380

Dumitru Gorzo este un artist care a șocat tot timpul cu ideile sale. L-a pictat pe Ștefan cel Mare cu sâni și femeilor le-a pus falusuri, a îmbrăcat Catedrala Mântuirii Neamului cu slănină, a expus tablouri în copacii din Ieudul său natal, a demontat casa bunicului și a trabsformat-o într-o statuie pe care a expus-o în fața Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Stabilit în New York, Gorzo a atras atenția din nou, printr-o inițiativă pe care site-ul urban.ro o definește drept „una dintre cele mai generoase și interesante inițiative din lumea artelor”. Într-o perioadă în care muzeele sunt închise și călătoriile interzise, oferă 2000 de lucrări originale oricui dorește să le primească. Pune o singură condiție: noul proprietar al lucrării de artă trebuie să trimită apoi o fotografie cu lucrarea instalată în casa sa.

​“Motivația este una simplă: arta trebuie privită îndeaproape. Acest lucru devine aproape imposibil astăzi când suntem nevoiți să reprimăm exterioritatea. Accesul la artă din muzee, galerii și spații culturale este restricționat, iar experiență autentică, imersiva, a contactului cu expozițiile și obiectul de artă trece printr-o dislocare profundă”, spun reprezentații galeriei /SAC, care găzduiește inițiativa lui Gorzo.​

Iubitorii de artă pot alege lucrări de artă din douăzeci de forme care aparțin „bestiarului nou și iconografiei deja cunoscute ale lui Gorzo”.

Regulile sunt simple, după cum spun cei care susțin inițiativa: de pe site-ul https://www.sac-agency.com/shop se alege lucrarea dorită, se introduce codul promoțional „PRIVATE JET” și apoi se completează formularul cu datele personale (o adresă de e-mail validă, nume, prenume, adresa poștală și o fotografie cu lucrarea instalată în noua casă, trimisă către /SAC, după ce a fost primită lucrarea). Cele 2.000 de lucrări oferite sunt originale, acrilic pe hârtie, 64×44 cm, imprimate manual, prin tehnica stencil.

„Astfel, spațiul tău privat devine concomitent parte din spațiul expoziției și parte din lucrare. Private Jet reprezintă o acțiune-expoziție-rețea cu 2.000 de dispuneri diferite, reunite și montate într-o singură lucrare-acțiune”, menționează inițiatorii acțiunii.

Ioan BUDA ȚEȚU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here