Cu Maramures cu tot – Industria chimica a României, la pamânt

57
  • România exporta resurse naturale si importa materiile prime la costuri duble. Industria chimica româneasca, cea mai importanta ramura industriala, este dependenta de importuri de materii prime pentru produsele care se fabrica local. in ciuda faptului ca România este al patrulea producator de gaze naturale din Uniunea Europeana s dispune de asemenea de resurse importante de petrol, lemn si sare, principalele resurse din care se fabrica produsele chimice, companiile importa materia prima rezultata din aceste bunuri. Industria chimica din România este prezenta printr-o multitudine de companii cu diverse profile de activitate: companii chimice cu profil complex (Oltchim), rafinarii de petrol (PetrobraziPetrotel LukoilAstra RomânaPetromidia), producatori de ingrașaminte chimice (AzomureșDonau ChemAmonil), producatori de produse sodice (Uzinele Sodice GovoraGHCL Upsom), producatori de mase plastice (MetaplastMunplastTeraplast, etc.), producatori de cauciuc (ArtegoCarom) și producatori de vopsea (Azur TimișoaraPolicolorSarcom, etc.). Maramuresul a disparut de pe aceasta harta, dupa decaderea mineritului!

in România nu se mai produce nicio ma­terie prima in afara de titei, benzina, pacura. Mai pro­duce ceva Petromidia. Toate cele din aval si-au redus drastic capacitatea. PVC se face cu ma­terie prima din import. Hârtia la fel – fibrele ce­lulozice nu se mai fabrica nicaieri. S-au inchis toate fabricile textile unde lucrau zeci de mii de oa­meni in Moldova. Ce a rezistat mai bine cu mate­riale din import si nu s-au inchis sunt fabri­cile de medicamente, dar fara materiile prime din România“, spune pentru ZF Petru Ianc, şeful departamentului de politica industriala din cadrul Ministerului Economiei intre 1998 s 2011. Dragoş Damian, CEO al Terapia cluj, cel mai mare producator de medicamente din România spune ca nevoia de a importa materii prime pentru produsele farmaceutice face ca pretul de productie sa creasca considerabil. Practic noi nu cumparam materii prime din România si le cumparam din import, pentru ca fabricile chimice au fost inchise. Faptul ca noi nu mai primim produse cu valoare adaugata din România ne face sa ne ducem la import, unde luam mult mai scump“, a spus Dragoş Damian. Stearina obtinuta din grasime, un produs de baza pentru cremele produse de Farmec Cluj, producator local de produse cosmetice cu cifra de afaceri de aproape 240 mil. lei si 730 de angajati, nu se mai fabrica in România. CEO-ul Farmec Mircea Turdean spune ca importul acestui produs se face la pret dublu fata de cel produs local. „|ntr-un trecut nu foarte indepartat, tot ce inseamna grasimi de tip stearina se fabricau in România. Fabrica a fost privatizata si apoi inchisa, iar noi, producatorii de cosmetice, am fost nevoiti sa importam aceasta materie prima de aceeas calitate, dar la pret dublu“, a mai spus Mircea Turdean. |nainte de caderea comunismului lanturile de productie din chimie erau integrate, de la materia prima la produsul finit. Astazi industria chimica româneasca este dependenta de importul de materie prima. Mircea Turdean, CEO al Farmec: Noi trebuie sa aducem gaz pentru deodorant sau aerosoli din import. in conditiile in care România este printre primii patru producatori de gaze din Uniunea Europeana, faptul ca nu se prelucreaza aceste gaze ne obliga sa aducem din import. Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: Noi nu cumparam materii prime din România s le cumparam din import, pentru ca fabricile chimice au fost inchise. Faptul ca noi nu mai primim produse cu valoare adaugata din România ne face sa ne ducem la import, unde luam mult mai scump.

# Maramuresul aproape nul…

Va reamintim câteva file din trecut: Maramuresul avea minerit, apoi industrie de prelucrare, cu mult blamatele Phoenix, Romplumb, etc. Produceam aur, argint, cupru, acizi, plumb, zinc, etc. Marii producatori ai Maramuresului de azi sunt cei de mobila sau de componente electrice si auto. Din industria chimica au mai ramas o fabricu]a de vopsele in satul Urmenis, o sec]ie din fosta mare fabrica de medicamente (morfina!) din Viseu de Sus si cam atât. Sa nu uitam si de serioasele rezerve de sare ce se gasesdc in nordul Maramuresului, la Ocna {ugatag, Costiui si nu numai. Nici o asemenea mina nu mai exista, iar noi cumparam sare probabil de-a noastra, din Ungaria, Austria sau Turicia, ramasa de prin tributurile date cu sute de ani in urma…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here