CU GÂNDUL LA PENSIE – Maramureșenii devin interesați de contractele de asigurări sociale

64

Maramureșenii par a fi interesați mai mult în acest an de încheierea unor contracte de asigurare socială la Casa de Pensii Maramureș. Maramureșenii care doresc un astfel de contract trebuie să scoată lunar din buzunar o anumită sumă.

„Legat de contractele de asigurare socială, ]n luna ianuarie avem 778, cu o ușoară creștere a numărului lor față de decembrie 2019, cu 16 noi contracte luna trecută, fiind încasat un venit de 514.536 lei. Contractele de asigurare în acest an se încheie la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 25% din această valoare, ceea ce înseamnă 558 de lei. Cine dorește să încheie un astfel de contract va plăti lunar această sumă în acest an”, a spus directorul Casei de Pensii Maramureș, Lucica Pop.

Oficialii Casei de Pensii Maramureș susțin că există mai multe avantaje ale contractului de asigurare sociala și anume drepturi de pensii si ajutoare sociale conform legii, dreptul la bilete de tratament balnear subventionat, este singura posibilitate legala de a completa venitul asigurat pentru pensie, contractul se poate inregistra foarte rapid, cu minimum de acte, respectiv venitul asigurat se stabileste de persoana asigurata la nivelul dorit de aceasta, peste minimul legal.poate fi incheiat oricand, se poate rezilia oricand la cerere, se poate incheia oricand un nou contract, contributiile aferente contractului se pot achita si in avans,chiar din momentul inregistrarii lui, fara a fi necesare drumuri in plus la institutii.

Contractul de asigurare socială se încheie intre persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședinta persoanei. Maramureșenii trebuie să știe că respectivul document se încheie în formă scrisă și produce efecte de la data inregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Pentru a încheia un astfel de contract sunt necesare actul de identitate-certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurator, actul de identitate al reprezentantului, precum si actul care atesta calitatea acestuia.

„Venitul lunar asigurat înregistrat în contract nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și poate fi modificat prin depunerea unui act adițional la contractul de asigurare socială. Pentru anul 2020 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este 2 230 lei, venitul lunar minim asigurat este 2.230 lei, respectiv venitul lunar asigurat va constitui baza de calcul pentru pensie și lunar va determina contribuția de asigurări sociale datorată. Cota contribuției de asigurări sociale este, așa cum spuneam, de 25%, astfel incât contribuția lunară datorată pentru contractele de asigurare socială va fi cel puțin 558 de lei pentru venitul lunar minim asigurat. Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datoreaza plata”, a mai menționat Lucica Pop.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here