CU AJUTOR – 125 de elevi și studenți s-au angajat pe perioada vacanței de vară

259

Trendul tinerilor de a se angaja pe perioada vacanțelor este luat în considerare și de autorități, care încearcă să încurajeze acest fenomen. Astfel, anul acesta, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș și-a propus angajarea a 150 de elevi și studenți în vacanța de vară.

Conform datelor agenției, s-a reușit însă încadrarea în muncă a doar 125 de tineri. Aceștia au lucrat în hoteluri, restaurante dar și în fabrici sau supermarket-uri. “Prin programul special pentru elevi și studenți pentru anul 2019 conform Legii nr. 72/2007 pentru anul 2019 s-a programat ocuparea pe perioada vacanței de vară a unui număr de 150 persoane, din care 140 elevi și 10 studenți. Ca urmare a implementării și promovării acestei măsuri active în anul 2019, s-au încadrat 125 persoane -113 elevi și 12 studenți- și au încheiat cu agenții economici contracte de muncă pe perioadă determinată beneficiind pe perioada vacanței de vară de stimulente financiare, în valoare de 250 lei lunar. Domeniile de activitate care au beneficiat de aceste subvenții au fost: hoteluri si restaurante, fabricarea de mobilă, reparații autovehicule, comertul cu amănuntul și supermarketuri”, a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș.

Angajatorii primesc timulente financiare pentru angajarea elevilor

Prin astfel de programe, instituția dorește să înlesnească angajarea tinerilor după absolvirea liceului sau a facultății. La rândul lor, angajatorii sunt încurajați să angajeze tineri pe perioade determinate și primesc stimulente financiare, dar pe maxim două luni de zile într-un an. “Acest program are în vedere deprinderea elevilor și studenților cu activitatea, prin facilitarea tranziției de la școală la muncă și obținerea de venituri din muncă. Astfel, angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază, pentru fiecare elev și student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (500 lei) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, respectiv 250 lei/lună. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferența dintre stimulentul financiar lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii”, a explicat Oana Oșanu.

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here