CRUZIME FĂRĂ MARGINI – Cai chinuiți pe câmpurile de lângă Baia Mare. Ce spun militanții pentru drepturile animalelor (FOTO)

858

S-a tot vorbit despre necesitatea implementării unei legislații coerente, la nivelul protecției animalelor. Necuvântătoarele sunt extrem de vulnerabile în fața bipezilor pe care numai faptul că pot vorbi îi deosebesc de animalele sălbatice. O mulțime de câini, pisici sau cai cad pradă cruzimii umane, care se dovedește a fi, adeseori, fără limite.

Zilele acestea, în mediul online a făcut furori un material video despre care se spune că ar fi fost filmat în zona Pirită din Baia Mare. Un cal este chinuit de un grup de cetățeni, posibil țigani după câte se observă, și forțat să tragă după el un stâlp de beton. Cum greutatea este mare, bietul cal nu reușește să facă ceea ce i-au cerut stăpâni, astfel că indivizii încep să îl lovească cu sălbăticie. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, martorii la incident stau deoparte, fără a-i trage de mânecă pe sălbatici pentru gestul lor.

# Un val de furie
Întreaga grozăvie s-a rostologit foarte repede în spațiul virtual, generând un imens val de hate și furie. “În altă țară, înfundau deja pușcăria. La noi, bunicuța care vinde două flori la colț de stradă ia 1.000 de lei amendă”, a fost de părere Alin. “Poliția și Protecția Animalelor! Repejor! Nu pe Facebook, dacă totuși vrei să faci o faptă bună”, a opinat Timea. “Ar trebui puși ei în ham și dați cu ruda pe ei până or trage stâlpul în fugă”, a scris Aurel. “Sunt organe abilitate pentru așa ceva! Trebuie să plătească sau să li se ia calul, așa cum i se ia unei mame copilul dacă nu are grijă de el. Trebuie informați și acei țigani, pentru că ei nu știu ce li se poate face în astfel de situații. Eu știam că, în general, ei iubesc caii, dar uite că sunt și excepții”, a spus și Adi.

# Nu este primul caz!
Un caz similar a avut loc în urmă cu câteva luni, tot în zona Pirită. Mai mulți indivizi au biciuit și lovit cu bestialitate un cal care nu izbutea nicicum să tragă o țeavă uriașă după el. Mai șocant a fost faptul că inclusiv copiii țiganilor erau încurajați să lovească și ei bietul animal lipsit de apărare în fața adevăratelor animale. La fel ca și acum, și atunci oamenii se întrebau dacă organele abilitate au cunoștință de ceea ce se întâmplă în zona Pirită. Oamenii se arătau nemulțumiți de faptul că animalele nu au niciun apărător în fața unor stăpâni indolenți, care din dorința de a căra cât mai mult fier vechi, maltratează bietele necuvântătoare.

# Animale de casă maltratate
Din nefericire, însă, nu numai caii au de suferit. Sunt situații în care inclusiv câinii și pisicile au de suferit. “O vecină a plecat de acasă preț de o săptămână și și-a lăsat câinele și pisicile în suferință. Câinele era legat în curte, pe lanț, iar pisicile care pe unde. Nu le-a lăsat niciun dram de apă sau mâncare. Am încercat să iau legătura cu ea, însă fără rezultat, nu a răspuns. Am cumpărat mâncare specială pentru animale și le-am dus eu, am sărit gardul și da, i-am violat proprietatea, însă așa am simțit că trebuie să fac. Săracul cățel abia se mai putea ține pe picioare. Pisicile au mâncat și ele cu poftă ce le-am dus. Mi s-a părut un gest de maximă nesimțire. Dacă nu ești în stare să crești un animal, nu îl lua de la bun început și nu îți bate joc de el. Sunt suflete și ele și nu merită batjocorite”, a relatat Ioan, cu domiciliul în zona Valea Roșie din Baia Mare.

# Investigație și posibile sancțiuni
Legea este destul de clară în ceea ce privește protecția animalelor, însă unii o iau în derâdere. Cei care au chinuit calul sunt pe cale de a fi identificați, întrucât pe fir a intrat poliția. “Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale s-au sesizat și desfășoară verificări pentru identificarea persoanelor implicate și stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. Conform legii 205 din 2004, privind protecția animalelor, prin rău tratament se înâelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea unor condiții precum hrană, apă, adăpost corespunzătoare, asistență medicală, posibilitatea de mișcare sau îngrijire și atenție. Cruzimea este sinonimă cu maltratarea și schingiuirea animalelor, abandonarea sau alungarea animalelor, provocarea unor suferințe fizice sau psihice. Pedepsele sunt drastice, cel puțin la modul teoretic. Sancțiunile prevăzute de lege sunt de la 1.000 la 3.000 de lei. Se poate face chiar și închisoare, de la trei luni la un an. Există și pedepse complementare, cum ar fi interdicția de a deține un animal pe o perioadă de cinci ani.

# „Aceste comunități sfidează legea!”
Militanții pentru drepturile animalelor spun că indivizii vinovați trebuie aspru pedepsiți, cu atât mai mult cu cât există un cadru legal în acest sens. “Nu este primul caz de acest fel. De când sunt consilier local și reprezentanta unui ONG, am militat pentru protecția animalelor. Legislația în vigoare nu este suficient de bine respectată. Ceea ce se întâmplă în pungile de sărăcile din Baia Mare este un dezastru. Aceste comunități sfidează legea, sfidează hotărârea de Consiliu Local 12 din 2011, care interzice creșterea animalelor în scop economic, inclusiv cabaline, în zona Pirită – Craica – Mărgeanului. Din păcate, nu respectă nimeni nimic. Polițiștii locali ar trebui să facă razii și să confiște animalele. Caii sunt supraexploatați, sunt bătuți, nu sunt hrăniți corespunzător, nu li se asigură un adăpost corespunzător. Unii activiști pentru drepturile romilor susțineau că acești cai fac parte din cultura lor. Atunci de ce nu îi întrețin așa cum ar trebui? Am făcut sesizări peste tot, am văzut cu ochii mei cai care erau biciuiți și căruțe care circulau cu bulevard. Am luat atitudine și la acel caz, de acum câteva luni, însă eforturile nu s-au concretizat. Voi face sesizări la Prefectură, la DSVSA, la Poliție, peste tot. Dacă autoritățile noastre nu fac eforturi pentru respectarea legii, vom merge mai departe. Am ales să militez pentru protecția animalelor, nu să devin complice, prin neimplicare, la aceste atrocități”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Irina Smical, consilier municipal băimărean și președinta unui ONG de specialitate.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here