CRIZA PARCĂRILOR – Primăria Baia Mare vrea să demoleze garaje și să facă parcări supraterane/subterane

709

Municipiul Baia Mare se confruntă de ani de zile de o lipsă acută a locurilor de parcare. Și asta se vede cel mai bine la orele amiezii, când pe bulevardele principale este un miracol dacă găsești un loc de parcare amenajat. Lipsa acestor facilități pentru șoferi face ca mulți să aleagă varianta parcării mașinii personale pe spațiile verzi sau pe trotuare, punand de multe ori pietonii în situația de a circula pe carosabil, punandu-și astfel viața în pericol.

Pe final de lună trecută, Primăria Baia Mare a anunțat primele două zone vizate pentru demolarea garajelor. Potrivit anunțului făcut de primărie, se va începe în zona Munteniei, în spatele Casei de Cultură, respectiv a Universității Vasile Goldiș și în lateralul Colegiului Național Mihai Eminescu.

“Cele două zone sunt aprobate pentru a fi abordate în construcția de parcări supraterane de mari dimensiuni. Fiecare parcare va avea aproximativ 300 de locuri la un regim de înălțime parter plus două etaje, astfel încât numărul locurilor de parcare, demolând garaje și construind aceste parcări, să fie aproape de cinci ori mai mare”, a anunțat Primăria Baia Mare.

Apoi, administrația locală mai are în plan o organizare la sol a parcărilor între Colegiul Național Vasile Lucaciu și strada Progresului. În plus, Primăria Baia Mare intenționează ca în zona străzii Florilor să fie construită o parcare subterană, reorganizând după construirea acesteia parcul din zona Florilor. Cele două parcări anunțate ar urma să totalizeze undeva la aproape 700 de locuri de parcare.

“Gandim un proiect de reurbanizare, de adaptare a circulației pietonale și rutiere. Trebuie să regandim tot ce înseamnă parcări, alei pietonale. Dorim să facem aceste parcări în acest an, demolarea garajelor fiind un lucru pozitiv. La demisolul acestor parcări vom putea amenaja boxe de depozitare pentru cei care doresc acest lucru. Așadar, raportat la costuri vorbim de 200-250 euro/mp și nu am înțeles de ce o parcare era la un moment dat mai scumpă decat un bloc de locuit. Vrem să eliminăm trecerile de pietoni la nivelul carosabilului, respectiv fluidizarea traficului rutier pe bulevardele orașului. Lumea trebuie să înțeleagă că se vor face treceri de pietoni în subteran, legate de stațiile de autobuz, lifturi și scări rulante, cu tot ceea ce prevede legea”, mai anunță Primăria Baia Mare.

În plus, tot pentru acest an se vorbește despre construirea de parcări subterane în Piața Libertății, pe aproximativ o jumătate din piața din fața complexului Minerul, respectiv o parcare în zona Pieței Păcii, un total de aproximativ 500 de locuri de parcare.

Despre realizarea acestor parcări supraterane/subterane s-a vorbit încă de prin 2013, cand a fost introdusă acea taxă de 100 de lei pentru șoferi, care pot astfel parca în orice parcare amenajată din oraș. Inițial municipalitatea a dorit realizarea unei astfel de parcări în zona Pieței Izvoarele, dar fără succes.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here