CRISTIAN BALAJ – “Dopajul nu este o problemă majoră în România, dar trebuie să fim vigilenți!”

346

Fost arbitru internațional de fotbal, băimăreanul Cristian Balaj, a fost numit în funcția de șef al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), cu rang de secretar de stat, printr-o decizie a Guvernului României luată la începutul anului, în data de 18 ianuarie. Balaj a înlocuit-o în funcție pe Graziela Vâjială, cea care deținea funcția de președinte al ANAD din 2005.

Înainte de a prelua noua funcție, Cristian Balaj a fost consilier la Ministerul Tineretului și Sportului.

“Important este că am rămas legat de sport. Este o muncă frumoasă în care trebuie să respectăm regulamente, coduri și standarde internaționale”, a declarat, pentru “Glasul Maramureșului”, Cristian Balaj, șeful Agenției Naționale Anti-Doping.

Cristian Balaj a preluat președinția ANAD într-o periodă delicată, Laboratorul Anti-Doping de la București fiind închis în decembrie 2017, în urma unui scandal legat de mai multe cazuri de dopaj în care au fost implicați sportivi români. Acest fapt a cauzat cheltuieli mari cu analiza testelor antidoping care au fost făcute, în ultima periodă, în alte țări care aveau laboratoare specific acreditate.

Din fericire, WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a ridicat în data de 4 aprilie suspendarea Laboratorului Anti-Doping din București. Grupul Experților Laboratoarelor AMAD a concluzionat că laboratorul din București a rezolvat toate problemele care au dus la suspendarea accreditării.

 

# Vor fi controlate prioritar federațiile cu probleme

Cristian Balaj spune că în România nu s-au înregistrat în ultimii ani foarte multe cazuri de dopaj, comparativ cu alte țări europene. Sunt însă câteva federații care vor fi monitorizate foarte atent.

“Dopajul nu este o problemă majoră în sportul românesc, dar trebuie să avem grijă în continuare, să fim vigilenți. Trebuie să existe o monitorizare permanentă. Este vorba de educație și prevenție, activități care trebuie derulate la un nivel foarte înalt. Verificările și cotroalele antidoping trebuie să existe, pentru că atunci când sportivii știu că urmează să fie verificați sunt mult mai precauți.

Vom face mai multe controale la sporturile care, în trecutul nu foarte îndepărtat, au avut probleme cu testele antidoping, cum ar fi halterele și culturismul. Putem face acest lucru deoarece dispunem de un buget mult mai mare decât în anii precedenți. Costul acestor teste este asigurat de stat”, a mai declarat, Cristian Balaj, șeful ANAD.

Băimăreanul Cristian Balaj (48 de ani) este unul dintre cei mai valoroși arbitri de fotbal pe care i-a avut România, iar timp de 13 ani a fost arbitru FIFA. A debutat în Divizia A în data de 10 septembrie 2000, când a condus la centru un meci dintre Steaua București și FC Brașov, și s-a retras în 19 decembrie 2016, cu ocazia partidei Gaz Metan Mediaș-Astra Giurgiu.

În plan internațional a arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund în meciuri de UEFA Champions League și UEFA Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Campionate Mondiale, cât și pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia sau Cehia. A oficiat la turnee finale de Campionat European pentru categoriile de vârstă Under 17 și Under 19.

Din 2010 și până la numirea în noua funcție a fost președintele Asociației Județene de Fotbal Maramureș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here