CRIMINALITATE RURALĂ – Maramureșenii de la sate, sfătuiți să fie atenți la escroci

531

Escrocii aleg de multe ori mediul rural pentru a-și alege victimele, întrucât speră că populația ar fi mai puțin informată. În plus, apar , de multe ori, pe fondul consumului de alcool, situații în care oamenii legii sunt nevoiți să intervină. În acest context, polițiștii au demarat o nouă acțiune.

“Împreună pentru o comunitate mai sigură!” este noua campanie a Poliţiei Române, de prevenire a criminalităţii în mediul rural. În judeţul Maramureş, campania a fost lansată în comuna Ardusat, de pe raza Secţiei 3 Poliţie Rurală Fărcaşa.

# Alcoolul, bată-l vina!
În cadrul activităților preventive desfășurate, şeful Postului de Poliţie Ardusat, agent şef de poliţie Petcaş Adrian Andrei a susţinut o sesiune de informare cu angajaţii primăriei, cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei şi nu în ultimul rând, a comunităţii în care trăieşte.

“A fost abordată problematica infracţiunilor comise cu violenţă pe fondul consumului de alcool, cele mai frecvente metode de înşelăciune folosite de escroci, precum şi aspecte ce ţin de siguranţa locuinţei sau a bunurilor proprii. Campania are şi o componentă educativă în unităţile de învăţământ, astfel încât la Şcoala Gimnazială din Ardusat elevii au avut o întâlnire cu poliţiştii de prevenire, de ordine publică şi cu un echipaj al Grupei Canine Maramureş. În scopul conștientizării minorilor cu privire la importanța adoptării conduitei preventive poliţiştii au abordat subiecte precum siguranţa rutieră, siguranţa online şi siguranţa pe perioada vacanţei”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

# Bătăile și amenințările, la putere în mediul rural
În perioada aprilie – iunie 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Maramureş, va derula activităţi preventive la nivelul tuturor secţiilor de poliţie rurală, pentru conștientizarea cetățenilor din mediul rural asupra importanței prevenirii în ceea ce privește furturile, înşelăciunile, accidentele rutiere, precum și importanţa asigurării antiefracţie, a prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Totodată, afișele campaniei „Împreună pentru o comunitate mai sigură!” derulată la nivel național cu sprijinul OMV Petrom vor fi expuse la sediile primăriilor, al unităților de învățământ şi la posturile de poliție.

Criminalitatea în mediul rural în Maramureș, a reprezintat, conform statisticilor oficiale, în ultimul an, 32,08% din totalul de infracțiuni sesizate la nivel județean. Ponderea cea mai mare o deţin infracţiunile judiciare – 2087 fapte, în special cele din sfera micii criminalităţi. Acest lucru înseamnă, de obicei, loviri sau alte violenţe și amenințări. Din totalul opt infracțiuni de omor din 2018, trei au fost la sate. Iar din cele două tentative la omor, una a fost în mediul rural.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here