CRESCĂTORII DE OI, ÎN ALERTĂ – Focare de “boala oii nebune” în mai multe judeţe

852

După pesta porcină africană, care a ajuns şi în judeţul Maramureş, fiind confirmate trei focare, acum ţăranii din satele din judeţ trebuie să aibă grijă la aşa numita “boala oii nebune”. Asta pentru că în Sibiu, spre exemplu, “scrapia” a fost descoperită în cinci localităţi, iar ca să nu se răspândească veterinarii au decis ca 600 de oi să fie sacrificate. Ciobanii care sunt nevoiţi să îşi sacrifice oile primesc de la abatoare între trei şi patru lei pentru fiecare kilogram de carne. În plus, statul îi despăgubeşte, pentru o oaie un crescător primind câte 250 de lei, potrivit ştirile Pro Tv. Potrivit legii, ciobanii sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar atunci când observă că o oaie este suspectă de scrapie. Cei care nu fac asta riscă amenzi.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş a ieşit public cu o serie de lămuriri vizavi de această boală care nu are tratament. “În cursul acestui an, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş a analizat, în direcţia diagnosticării scrapiei 313 oi şi 235 de capre, toate cu rezultate negative. Judeţul Maramureş este indemn la această boală”, au precizat oficialii DSVSA Maramureş.

“Am vorbit cu colegii de la Mureş şi de la Sibiu, au ceva probleme acolo, dar eu sper să nu ajungă boala şi la noi. Sper să nu avem probleme la ieşirea afară cu mieii. Am avut discuţii şi cu cei de la DSVSA Maramureş, au făcut verificări în tot judeţul şi nu au fost identificate probleme. Sper să nici nu avem, dar oricum crescătorii de ovine şi caprine ar trebui să aibă mai mare grijă”, a precizat Gheorghe Buda, primarul din Şomcuta Mare, crescător de ovine.

Ce este scrapia?

Medicii veterinari maramureşeni spun că majoritatea cazurilor de scrapie apar la vârsta de doi-cinci ani. Boala se poate transmite de la oaie la miel sau de la capră la ied şi poate apărea în urma consumurilor accidentale de făinuri proteice, minerale proteice de origine animală, făină de oase, carne, sânge rezultate în urma prelucrării subproduselor contaminate. Nu există tratament, iar finalul bolii este moartea animalului. Diagnosticul se pune în urma examenului de laborator efectuat pe creierul oilor/caprinelor moarte, ucise, suspecte. Pentru prevenţia apariţiei scrapiei există un program de testare a berbecilor de reproducere. Orice caz de moarte sau îmbolnăvire trebuie raportat de urgenţă medicului veterinar.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here