CREDINŢE POPULARE – BunaVestire, singura zi din an când poţi sta la masă cu îngerul tău. Ce nu e bine să faci

2174

Maramureşenii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an, în data de 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri. În popor această zi se mai numeşte şi “Ziua Cucului”, iar cele mai multe dintre tradiţiile din această zi, potrivit informaţiilor furnizate de etnologul Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord, sunt legate de dezlegarea limbii cucului şi la revenirea cucului de la statutul de uliu la cel de cuc.

“În această zi se păzeşte cântecul cucului, pentru că se spune că el se apucă de cântat din ziua de Buna Vestire. Nu trebuie să ieşi din casă nespălat pe faţă în această zi, flămând şi fără bani în buzunar. Apoi, în dimineaţa de Buna Vestire primul lucru pe care îl fac oamenii este să se spele cu apă rece, unde se pune şi leuştean, dacă a apărut deja, în apa cu care te speli pe faţă”, a explicat profesorul etnolog Delia Suiogan de la Centrul Universitar Nord Baia Mare.

În credinţa populară se mai spune că dacă cucul cantă o singură dată, iarăşi este semn de rău augur: “Vei muri în acel an, iar dacă cantă de mai multe ori atunci trebuie să numeri de câte ori cantă cucul pentru că vei afla când te căsătoreşti”.

“Fetele şi feciorii necăsătoriţi, când aud prima dată cucul cântând, numără de câte ori cântă cucul şi atâţia ani vor mai trece până la însurătoare. Aşa cum va fi vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşte. Tot de Ziua Cucului se aprind focurile în faţa caselor şi se leagă cu lanţ împrejurul casei. Aceste focuri au rolul de a dezlega căldura, de a permite pământului să se încălzească şi sunt un semn al solarului. Înainte se dădeau şi mese de sufletul răposaţilor, care se dădeau şi pentru îngerii membrilor familiei. De Buna Vestire este singura dată în an când poţi chema la masă îngerul tău, îl poţi omeni şi îl vei determina astfel să îţi fie aproape întregul an”, a adăugat Delia Suiogan.

Ziua Cuculuio stă sub semnul regenerării naturii, al pregătirilor pentru viitoarele recolte. În această zi este bine să cânte cucul: “Dacă cantă mai târziu, vom avea o vară ploioasă, un an mai puţin rodnic. Dacă auzi cucul cântând din faţă sau din dreapta, atunci înseamnă veşti bune pentru fete la măriţiş, bătrânii ştiu că nu vor muri în acel an. În schimb, dacă e din stânga sau spate, atunci bătrânii citeau un semn rău, de moarte”.

“Există o serie întreagă de texte de invocare a cucului. Cucul este marcator al unui nou an. El, în mitologia românească, este pasărea care se metamorfozează. Cucul e cuc până la Sânzâiene, după care se transformă în uliu”, a concluzionat Delia Suiogan.
FOTO publika.md

Dragoş HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here