COȘMAR PENTRU PĂRINȚI – Un copil de trei ani şi jumătate din Maramureş, operat de 15 ori. 25.000 de euro pentru o intervenție în străinătate

13667

Nicholas este un băiețel de doar trei ani și jumătate, din Ulmoasa, care are nevoie de ajutorul nostru. El s-a născut cu o problemă de sănătate care ar putea fi coșmarul oricărui părinte: hidrocefalie congenitală. Acumularea de lichid la creier i-a adus și alte diagnostice, respectiv acum face și crize de epilepsie. Băiețelul are nevoie de o operație în străinătate, care presupune costuri de aproximativ 25.000 de euro. În prezent, familia se află în Belgia, unde băiețelul face recuperare după ce a suferit, până acum, nu mai puțin de 15 intervenții chirurgicale.

Nicholas are acum trei ani și opt luni și își petrece majoritatea timpului prin spitale, unde face recuperare după ce a suferit mai multe intervenții chirurgicale. „La 28 de zile după naștere s-a pus primul diagnostic, de hidrocefalie congenitală. Ulterior, a fost văzut de mai mulți medici, de neurolog și neuropsihiatru și s-a mai pus diagnosticul de tetrapareză spastică și retard psihomotor. De anul trecut a început să facă și crize de epilepsie”, spune mama lui, Ionela Lupșe. Părinților li s-a explicat că micuțul s-a născut cu niște formațiuni chistice pe suprafața creierului. Acest lucru determină acumularea de lichid cefalo-rahidian care, în mod normal, ar trebui să circule la nivelul unor compartimente ale creierului numite ventriculi, apoi în jurul creierului și a măduvei spinării, furnizând protecție și hrană acestora, potrivit sfatulmedicului.ro. „Diagnosticele de hidrocefalie congenitală, retard psihomotor și tetrapareză spastică au fost puse la Cluj, iar ultimul, de epilepsie, a fost descoperit în Belgia. Pentru asta am început tratamentul, am fost anul trecut de trei ori, iar acum se pare că tratamentul începe să dea roade. Crizele de epilepsie s-au redus. Din păcate, unul din medicamente nu se găsește în România. Unul dintre ele costă în jur de 40 de euro și ne ține cam o lună, o lună și ceva, iar celălalt, care se administrează dacă face crize mai mari de cinci minute, costă 112 euro”, mai spune mama băiețelului.

Rezultate bune după tratamentul din Belgia

În prezent, Nicholas are un dispozitiv pentru drenarea lichidului, pentru care a suferit, până acum, 15 intervenții.  „E un sistem de drenare de la creier până la peritoneu, în burtică, de care o să fie dependent toată viața. În total, au fost 15 operații, pentru că dispozitivul respectiv s-a defectat, din cauza lichidului foarte dens. și, în plus, a făcut mai multe infecții intraspitalicești: E-coli, stafilococ, iar astea i-au afectat direct substanța creierului și a trebuit operat de mai multe ori. A trebuit scos afară de mai multe ori, ba chiar a stat o perioadă fără el. Am stat peste 250 de zile în spital, cumulat. Îl operau, veneam acasă, stăteam două săptămâni și a treia săptămână iar avea probleme”, mai povestește mama lui.

În momentul de față, starea lui este stabilă, iar dacă nu mai apar alte probleme, dispozitivul ar putea rămâne până la nouă ani, când va trebui schimbat. Totuși, chiar dacă Nicholas are șanse să ducă o viață normală, el va fi dependent de acel dispozitiv tot restul vieții sale. Mai mult, părinții vor să se stabilească acum în Belgia, pentru a-i putea asigura lui Nicholas acces la tratamentul pe care l-au început acolo și care are rezultate foarte bune. De asemenea, ei au aflat că există posibilitatea unei operații care l-ar putea ajuta să ducă o viață normală. Pentru asta însă e nevoie de aproximativ 25.000 de euro, bani pe care încearcă din răsputeri să-i adune. „Am strâns până acum 6.700 de euro, iar faptul că avem rezultate bune ne încurajează să mergem mai departe. Ultimul examen EEG a ieșit bine, fără urme de crize, ceea ce înseamnă că tratamentul este bun. Doctorul neurolog ne-a recomandat să continuăm cu acest tratament până la următorul control, din septembrie. Dat fiind faptul că Nicholas a început să ia în greutate și să se simtă mai bine, este mai receptiv, mai atent și mai dornic să învețe lucruri noi, suntem nevoiți să reluăm în forță recuperările medicale precum kinetoterapie, hidroterapie, logopedie și tot ce este nevoie pentru a se face din ce în ce mai bine și pentru a îl pune pe picioare”, mai spune mama lui.  „Sperăm să recuperăm o mare parte din regresele provocate de cele 15 intervenții făcute și de nenumăratele anestezii totale, care au stagnat și traumatizat atât creierul, cât și întregul organism”, mai spune ea.

Ce este hidrocefalia congenitală

Potrivit sfatulmedicului.ro, hidrocefalia congenitală este un dezechilibru între producția de lichid cefalo-rahidian și posibilitatea organismului de a o distribui și absorbi. Prin tratament se urmărește scăderea cantității de lichid cefalo-rahidian din creier, pentru a reduce presiunea intracraniană. șansele cresc cu cât tratamentul este început mai devreme și previne suferința cerebrală. Astfel, copiii cu această afecțiune pot ajunge să ducă o viață absolut normală. După diagnosticare, copilului i se plasează chirurgical la nivelul creierului un „șunt” care va facilita drenajul lichidului cefalo-rahidian în exces. „În general, șuntul începe la nivelul ventriculilor cerebrali, trece pe sub pielea scalpului, pe după ureche, coboară de-a lungul gâtului și se termină, de obicei, la nivelul abdomenului unde lichidul în exces se absoarbe. Îndepărtarea fluidului în exces scade presiunea intracraniană, ducând la prevenirea sau minimalizarea leziunilor cerebrale”, spun specialișii.

Tratamentul de întreținere necesită supravegherea de către medici specialiști.

O rochie de mireasă scoasă la licitație

O apropiată a familiei, Dumitrița Fărcaș, a găsit o idee inedită pentru a acorda o mână de ajutor. Pe pagina de facebook intitulată “Licitații #Nicholas!!! Redă-mi zâmbetul!!!”, aceasta a postat un mesaj, prin care anunță că își scoate la licitație rochia de mireasă. Toți banii vor fi donați familiei lui Nicholas. Licitația este valabilă până în 15 martie, iar prețul de început este de 500 lei. “Cine va oferi cel mai mult va ajuta un suflet nevinovat!”, a spus Dumitrița Fărcaș. (Cătă Țineghe).

Oricine poate și dorește să-l ajute pe Nicholas, o poate face donând în contul deschis pe numele Lupșe Ionela Maria:

Cont lei : RO28 BRDE 250S V904 5851 2500
Cont euro: BE67 0636 2921 5187
Angela SABĂU

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here