COȘMAR – Mărturiile românilor prinşi în furtuna de la Halkidiki: “A fost dezastru”

610

O româncă şi fiul ei de 8 ani au murit şi un alt român a fost rănit în urma furtunilor care au devastat Grecia. Tragedia a avut loc în Halkidiki, o destinaţie populară printre turiştii români. Mărturiile turiştilor români sunt teribile. Bilanţul indică 7 morţi şi peste 100 de răniţi. O echipă a Observatorului se află în aceste momente la Halkidiki. Reporterul Oana Iancu va transmite cele mai noi informaţii din zona dezastrului.

Era ora 21.30 când furtuna puternică s-a dezlănţuit asupra peninsulei Halkidiki. O oră la care tavernele erau pline de turişti şi localnici.

Localnicii au sărit în ajutorul victimelor până la sosirea paramedicilor. Din păcate, nu s-a putut face nimic pentru mama şi copilul ei.

“Am fugit şi am încercat să scoatem cât mai mulţi din oamenii care erau jos, vreo zece răniţi, pe femeie nu am reușit să o scoatem. Copilul nu era rănit, cu toate astea nu putea să respire. L-a luat soția mea la spital şi au încercat să îl salveze, dar nu au reușit”, povesteşte un turist.

Peste 100 de oameni au fost răniţi de furtuna violentă, printre ei este şi un român. Meteorologii vin cu veşti proaste. Au emis cod roşu de furtuni şi ploi torenţiale. Din acest motiv, autorităţile de la Bucureşti a emis o atenţionare de călătorie pentru românii aflaţi în Republica Elenă.

OANA DARIE, purtător de cuvant MAE: Reprezentanţii Consulatului General al României la Salonic au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale. La acest moment, din cauza condiţiilor meteo şi a unor defecţiuni la reţeaua de alimentare cu energie electrică în zonă, comunicarea cu autorităţile locale se desfăşoară cu dificultate.

“A fost dezastru”
În doar 30 de minute, peninsula a fost devastată de furtuna care a lovit ca un uragan. Rafalele puternice de vânt au luat pe sus tot ce le-a ieşit în cale: acoperişurile clădirilor, mobilierul stradal şi panouri de publicitate. Copacii au fost smulşi din rădăcini şi doborâţi peste cablurile de electricitate. Iar penisula a rămas în beznă.

CRISTINA APOSTU, turistă româncă în Halikidiki: A fost dezastru! Dezastru a fost! Am început să aud un vuiet, uşi trântite, de am zis că vine cutremurul. Când să deschid uşa, ce să mai deschid uşa, că erau ţipete! Ploaia a izbit în usă. Toată apa de pe terasă şi apa respectivă a băgat-o înăuntru în casă. Când m-am dat jos am avut un şoc că am călcat direct în apă.

Turiştii români din Halkidiki îşi amintesc cu groază clipele de coşmar. Povestesc cum au scăpat teferi ca printre urechile acului de furia naturii.

Ioana Blaj, martora dezastrului din Halkidiki
Printre ei este şi actriţa Ioana Blaj – din Fructul Oprit – care a fost prinsă în haosul dintr-o staţiune, cu familia sa.

“Aseară stăteam liniștiți la o tavernă în port, mâncam aperitivele, când a venit venit furtuna. (…) Toată lumea era în panică. Zburau acoperișurile, zburau pahare și sticle de pe mese și bucăţi din copaci. (…) Am avut senzația că trăiesc un film horror, care nu se mai termină”, a povestit Ioana Blaj pe Facebook.

Cea mai mare parte din peninsulă a rămas fără electricitate. Armata a fost mobilizată pentru a curăţa străzile şi a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Meteorologii vin cu veşti proaste. Au emis cod roşu de furtuni şi ploi torenţiale. Din acest motiv, autorităţile de la Bucureşti au emis o atenţionare de călătorie pentru românii aflaţi în Republica Elenă.

Sursa – observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here