CORUL BĂRBĂTESC VĂLENII ȘOMCUTEI – Concerte de suflet pentru românii din Roma

233

Mijlocul lunii septembrie a fost de bun augur pentru locuitorii din Vălenii Șomcutei. Cei mai mulți dintre ei au cules roadele câmpului, în vreme ce membrii corului bărbătesc au cules roadele muncii lor din sala de repetiții. Invitați în Italia, coriștii au oferit câtorva comunități românești o serie de concerte, reunite sub titulatura „De suflet din România” .

Unul dintre concerte a avut loc la o mănăstire românească – Schitul Sf. Ilie Tesviteanul (din localitatea Rignano Flaminio, în apropierea Romei), unde corul bărbătesc a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie si a susținut un recital de pricesne. Un alt concert a avut loc în Roma, în biserica Dumitru cel Nou din Basarabi, aflată în cartierul Borghesiana. În timpul Sfintei Liturghii au dat răspunsul soborului de preoț care oficiau ceremonia religioasă. Apoi coriștii le-au adus aminte „stranierilor” de România cu ajutorul cântecelor patriotice și al prelucrărilor folclorice.

Deplasarea s-a efectuat cu sprijinul părintelui vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Augustin Vasile, a Primăriei și Consiliului Local Șomcuta Mare ți a Consiliului Județean.

„Mulțumim Răcșan Maria și Florian pentru frumoasa primire precum și părintelui protoiereu Nicolae Strugaru și tuturor credincioșilor acestei parohii pentru ospitalitate”, a declarat Gheorghe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

# |ntâlnire între consăteni în capitala Italiei

„A fost o experiență deosebită pentru toți membrii corului. Am cântat cu mare drag, ne-am deschis sufletele și inimile, am făcut atâția oameni fericiți. Le-a făcut plăcere, le-am amintit de cântecele de acasă. N-au ocazia să asculte foarte des așa ceva în străinătate”, spune Mircea Lupuț, președintele asdociației corale „Cânturi din Chioar”.

Printre cei aflați în public a fost și Florica Buda, care muncește acum în Italia, ea fiind originară din… Vălenii Șomcutei. „A aplaudat cu ochii în lacrimi”, spune Mircea Lupuț. Nu e de mirare că femeia a aflat că în Roma sunt consăteni de-ai ei. Au fost făcute multe afișe, care au fost răspândite apoi în stațiile de metrou, la biserici.

„A fost foarte frumos, ne-am bucurat de bucuria oamenilor, ne-am simțit foarte fain. Oamenii pentru care am cântat s-au bucurat din suflet, nu a fost nimic de fațadă. La anul sper să repetăm experiența”, spune Răzvan Pașca, dirijorul corului. El a fost impresionat de grija pe care coriștii au primit-o din partea celor care i-au invitat. Au fost plimbați să vadă cât mai mult din Roma, coratorul bisericii fiind ghid. Au vizitat Vaticanul, au văzut Columna lui Traian, Colloseumul și alte monumente vechi. Tot de la coratorul bisericii au aflat și câți români trăiesc în capitala Italiei: peste 870.000! Cifra este oficială, rezultată în urma  unui recensământ recent, numărul românilor fiind cerut de autorități pentru a se acorda terenul necesar construirii bisericii.

Impresionați de felul în care au fost primite cântecele lor de către românii plecați din țară, coriștii din Văleni au hotărât să le facă mai frumoase sărbătorile de iarnă. Ei le vor face cadou 200 de CD-uri cu colinde românești înregistrate de Corul Bărbătesc Vălenii Șomcutei.

Deplasarea coriștilor din Vălenii Șomcutei în Italia vine la doar o săptămână după ce ei fuseseră invitați într-un alt emoționant eveniment cultural, de simțire și gândire românească. Corul Bărbătesc Vălenii Șomcutei a fost pe scenă alături de Grigore Leșe, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, în spectacolul „Grigore Leșe – Un secol de dor”.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here