CONTROALE – Problema depozitului de deşeuri de la Pata Rât, aproape rezolvată

358

În perioada 16- 18.05 2018, în urma dispoziţiei Comisarului General al Gărzii Naţionale de Mediu Gabriela Dorojan, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului General a efectuat un control la depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât, judeţul Cluj. Acţiunea a vizat atât stadiul lucrărilor de închidere a depozitului cât si gestionarea levigatului, care anul trecut, în urma unei alunecări a depozitului, a dus la scurgeri în pârâul Zăpodie.

Garda Naţională de Mediu a anunţat că în urma controlului s-a constatat că staţia de tratare a levigatului (de osmoză inversă), se afla pe amplasamentul stabilit, dar nu fusese încă pusă în funcţiune.

“Echipa de comisari GNM a dispus, în consecinţă, măsuri imediate şi cu caracter permanent, cum ar fi colectarea şi dirijarea levigatului către staţia de osmoză inversă, evitarea apariţiei de scurgeri ale acestuia în pârâul Zăpodie, precum şi măsurarea indicatorilor de calitate a lichidului rezultat în urma tratării, ce urmează să fie evacuat în pârâu. În data de 26.07.2018 comisarii Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului General au revenit la Pata Rât într-un nou control pentru a verifica dacă măsurile impuse au fost puse în practică şi se respectă.

În urma verificărilor s-a constatat că lucrurile merg spre bine. Se efectuau lucrări de terasare şi de relocare a deşeurilor din zona sud-vestică către corpul central al depozitului, staţia de osmoză funcţionează la capacitate maximă şi nu se constată scurgeri de apă/levigat pe canalul de scurgere ape meteorice, adiacent centurii de ocolire Apahida-Vâlcele.

Iată că după doi ani în care Garda Naţională de Mediu a pus presiune constantă pe Consiliul Judeţean Cluj(administratorul depozitului) timp in care care comisarii GNM au efectuat nu mai puţin de 16 controale, au aplicaţi amenzi în valoare totală de 320.000 lei şi au făcut două sesizări penale, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat alocarea a peste 5 milioane de euro pentru închiderea rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că speră că rampa de gunoi de la Pata Rât va fi închisă până la sfârşitului acestui an”, a precizat Garda Nationala de Mediu.

La rândul ei, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriela Dorojan, a declarat că se bucura de faptul că demersurile şi controalele comisarilor GNM au dus într-un final, la normalizarea situaţiei de la Cluj şi că “bomba ecologică de la Pata Rât este pe cale de a fi dezamorsată”.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here