CONTROALE MEDIU – Regulile care trebuie respectate la iarbă verde

305

Minivacanța de 1 Mai se apropie cu pași repezi și va da startul unui nou sezon de petrecut timpul liber la iarbă verde. Tocmai de aceea, Garda de Mediu Maramureș reamintește maramureșenilor câteva obligații care trebuie respectate pentru prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic, conform Legii picnicului nr. 54/2012.

În primul rând, trebuie știut că activitățile de picnic sunt permise numai în zonele special amenajate, unde trebuie menținută curățenia pe tot parcursul ieșirilor la iarbă verde.

„Colectați deșeurile produse în saci menajeri, pe care este indicat să îi aveți mereu la dumneavoastră și nu abandonați gunoiul decât în locurile special amenajate. Nu parcați autovehiculul pe spațiul verde și nu distrugeți covorul vegetal prin incendiere sau alte acțiuni intreprinse. Nu spălați autovehiculul în mediul înconjurător și evitați poluarea cu detergenți sau alte substanțe chimice. Maramureșenilor le mai transmitem că trebuie să asigure integritatea plantelor și animalelor prin protejarea lor”, arată Garda de Mediu Maramureș.

Foarte important de reținut este că nu trebuie distruși arborii prin încrustarea de inițiale sau mesaje pe scoarța lor, nu trebuie instalat cortul sau alte amenajări de picnic în apropierea pădurii.

„Nu faceţi focul decât în locurile permise şi amenajate pentru astfel de activități. Nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii. Nu aprindeţi focul pe timp de vânt. Nu lăsaţi focul nesupravegheat. Nu fumaţi în locurile cu pericol de incendiu. Nu aruncați la întâmplare țigara nestinsă.

Scăldatul este permis numai în locurile special amenajate, iar pescuitul și vânătoarea se pot realiza numai în baza permiselor valabile și în locurile și perioadele legale.

Respectați cu strictețe indicatoarele și traseele amenajate și regulile stabilite de administratorul spațiilor de agrement. Vă rugăm să țineți cont de legislația în vigoare, astfel încât pe parcursul controalelor Comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, să nu fiți amendați contravențional”, mai arată autoritățile.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here