CONTROALE – Lamele mentolate din China, găsite cu probleme de comisarii de la Protecţia Consumatorului Maramureș

436

Comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Maramureş au efectuat în primele cinci luni ale anului sute de controale, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale acolo unde au fost depistate nereguli.

Comisar şef adjunct al OPC Maramureş, Anca David, a precizat că în baza solicitării unei societăţi de comisionari vamali, comisarii OPC Maramureş s-au prezentat în Vama Baia Mare în vederea verificării mărfii la deschiderea unei maşini aparţinând unei societăţi comerciale care importa din China lamele mentolate cu aromă de mentă sau căpşuni pentru respiraţie proaspată.

“În urma inspectării produselor, 497 de colete (x 12 bucăţi fiecare) au fost oprite temporar prin sigilare, întrucât prezentau mai multe deficienţe de etichetare, existând inclusiv prezumţia că etichetarea nutriţională este neconformă, fiind contradictorie cu informaţiile precum ”Fără zahăr” sau ”Zero calorii”. Au fost prelevate probe din singurul lot existent şi au fost predate către laboratorul acreditat C.N.I.E.P. LAREX Bucureşti, în vederea stabilirii cu exactitate a corectitudinii informaţiilor nutriţionale marcate pe etichetă. În urma finalizării Buletinului de Analize, s-a constatat că produsul în cauză conţine zahăr, respectiv că nu are zero calorii, fapt pentru care operatorul economic în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1000 de lei şi produsele au fost oprite temporar de la punere pe piaţă, până la remedierea deficienţelor de etichetare”, a precizat Anca David.

Întrucât a existat prezumţia de neîncadrare în criteriile microbiologice de calitate, s-au efectuat controale care au vizat depistarea la comercializare a apelor minerale naturale provenite din sursele F9 SNAM Certeze Negreşti şi Izvor 2 Mihai Certeze Negreşti îmbuteliate şi distribuite în perioada februarie –aprilie de către doi operatori economici.

“Au fost verificaţi opt operatori economici care comercializau aceste produse, însă doar la unul dintre aceştia s-a constatat existenţa la comercializare a produselor îmbuteliate în perioada menţionată, fapt pentru care s-a recurs la prelevarea de probe în vederea analizării, a căror rezultat a dovedit faptul că apa minerală naturală analizată corespunde condiţiilor microbiologice impuse de legislaţia în vigoare”, a mai adăugat David.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here