CONTROALE ÎN MARAMUREŞ – Proprietarii de câini periculoşi sau agresivi, în vizorul poliţiştilor

472

Cei mai buni prieteni ai omului, câinii pot deveni uneori şi un pericol. Odată cu avantajele pe care le aduce deţinerea unui astfel de animal, apar şi riscurile, în special pentru proprietarii unor anumite rase de câini. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş derulează o acţiune de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora.

“Astfel, în perioada septembrie – decembrie, poliţiştii vor desfăşura atât activităţi preventive cât şi de combatere şi sancţionare, cu fermitate, a încălcării prevederilor legale din acest domeniu. Activităţile vor fi derulate împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Asociaţiei Chinologice Maramureş”, a precizat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

# Categoriile de rase periculoase
Poliţiştii maramureşeni au informat că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, (art.1) prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii ai câinilor periculoşi sau agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

# Obligaţiile proprietarilor de câini
De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date: numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor; existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câini.
În cazul schimbării adresei imobilului menţionat, proprietarii de câini au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă, conform IPJ Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here