CONTROALE ÎN MAGAZINE – Amenzi aplicate în Maramureș de inspectorii sanitar-veterinari

281

În cursul lunii septembrie, Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a efectuat controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare – alimentare, semințe, legume și fructe.

La nivel național au fost efectuate un număr de 8.853 de controale. Verificările inspectorilor sanitar-veterinari din Maramureș au vizat aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, dar și condițiile de igienă și de funcționare a unității.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate la nivel de țară 90 de amenzi în cuantum de 430.700 de lei. Maramureșul se menține în topul județelor unde amenzile care se aplică comercianților nu sunt foarte mari, semn că legislația în materie sanitar-veterinară se respectă în mare parte. Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat în județ o singură amendă în cuantum de 600 de lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate în județele Dâmbovița (76.400 de lei), Cluj (63.200 de lei), Bistrița – Năsăud (54.400 de lei) și Ilfov, cu 50.000 de lei.

Potrivit ANSVSA, neconformitățile constatate și sancționate au fost legate de neîntreținerea în condiții igienice a spațiilor de depozitare a alimentelor, depozitarea alimentelor în condiții insalubre, personal lucrător fără echipamente de protecție, nu se poate face dovada utilizării substanțelor de dezinfectare, lipsă mijloace igienice de spălare-uscare mâini, stare de sănătate neatestată, produse alimentare modificate organoleptic, depozitarea produselor alimentare fără să se respecte intervalele de temperatură recomandate de producător, produse alimentare fără elemente de identificare sau pereți și tavan cu infiltrații, deșeuri neevacuate.

De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

FOTO noi.md

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here