CONTROALE – Cosmeticele expirate, pericol pentru sănătatea maramureșencelor

216

Cosmeticele expirate sunt o problemă de multe ori, după cum au scos în evidență recentele controale făcute de către cei de la Protecția Consumatorului. Tocmai de aceea comisarii OPC vin cu o serie de sfaturi pentru consumatorii care doresc să achiziţioneze produse cosmetice direct din magazine. 

Primul și cel mai valoros ssfat este acela de a achiziționa cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație.

Un lucru pe care ar trebui să îl știe toată lumea este acela că produsele originale nu se vând la tarabe sau “ cu sacoşa”.

„Să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele, să verifice dacă, din punct de vedere calitativ, ambalajul corespunde valorii produsului –  sunt şanse mari ca un produs zis “de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere, să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi acesteia poate ascunde o contrafacere. Apoi este important să ştie că unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii. Maramureșencele trebuie să știe că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE”, precizează OPC.

Consumatorii, de asemenea, trebuie să cunoască faptul că majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia ”A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe. Anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni, de exemplu). În comerț găsim produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune, cum sunt deodorantele).

„Consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale și va supraveghea permanent piața și se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor”, mai arată OPC.

La ultimele controale pe această tematică au fost controlate produse în valoare de 5.325.812 lei, din care s-au constatat nereguli la produse în valoare de 512.737 lei.
Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 670 de sancţiuni, din care 368 de avertismente şi 302 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.190.150 lei.

FOTO avantaje.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here