CONTROALE – Amenzi pentru condiţii de igienă precare în magazine

255

În cursul lunii februarie, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au desfășurat 8.760 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor și fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 84 de amenzi contravenționale în valoare totală de 129.900 lei. ANSVSA a anunţat că neconformităţile constatate și sancționate au fost neîntreţinerea igienică a spaţiilor de producţie şi a utilajelor, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, utilajele şi ustensile neigienizate corespunzător, zona de recepţie marfă şi spaţiul de depozitare insuficient igienizat, funcţionarea fără document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sau lipsa echipamentului de protecţie pentru personal.

Alte nereguli depistate se referă la pereţii şi plafoanele afectate de mucegai, ustensilele de lucru nu sunt igienizate, neanunţarea reînceperii activităţii, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, respectiv lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here