CONSULTARE – Primarii maramureșeni „în audiență” la ministrul Apelor

223

La finalul saptamanii trecute, l-am avut in judet pe ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, care a anuntat investitii majore atat in domeniul gospodaririi apelor, cat si in domeniul silvic. O delegație a strabatut județul Maramureș, joi si vineri, însoțită de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, de prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, precum și de alți reprezentanți ai autorităților locale.

Valoarea totală a investițiilor alocată pentru anul 2019, în județul Maramureș, pe Ape, este de 54,51 milioane de lei (bugetul de stat, surse proprii ANAR și credite BDCE), recordul ultimilor trei ani, de fapt suma celor trei ani anteriori. Din acestea, 2,71 milioane de lei sunt alocate rezolvării problemelor din punctele critice. Se vor face amenajari pe raurile Sasar, Firiza, Cavnic, Baleasa in Salistea de Sus, Baita in Tautii Magheraus, Botiza si Sasu in Botiza, plus Cvasnita in Poienile de sub Munte. Unele sunt lucrari in curs, incepute, care se si finalizeaza anul acesta.

La sedinta de vineri de la Consiliul Judetean, cu ministrul, corpul sau de specialisti, cu oficialitatile judetului, primarii din judet au ridicat probleme variate, notate de secretarii de Stat sau lamurite la fata locului. Astfel, primarii din Sighetu Marmatiei, {ieu, Borsa, Baia Sprie, s.a.m.d. au prezentat probleme in ce privesc ape, maluri, diguri, ziduri de sprijin, altii precum Sacel, Lapua, Grosii }iblesului au ridicat probleme din zona silvica, a proprietatilor, despagubirilor sau a drumurilor forestiere. Cum n-am mai auzit si vazut demult primarii deschizandu-se si cerand lamuriri sau sprijin direct, a meritat sa le ascultam problemele.

Astfel, Catalin Chereches a cerut nu doar indiguirea Sasarului, ci si o analiza a solului scos, care ar putea contine metale si substante valoroase. Tot el, a cerut decolmatarea acumularii Firiza. Horia Scubli, primarul orasului Sighetu Marmatiei, a cerut sprijin pentru lucrari pe Tisa, in zona frontului de captare a apei orasului. De la Sieu, primarita a cerut continuarea lucrarilor de indiguire si regularizare, ce se fac la Botiza, si pe teritoriul Sieului, conform proiectului initial. |n Borsa, primarul a cerut sprijin pnetru regularizarea vaii Cislei, greu incercate de viituri si de deversari. De la Grosii Tiblesului, primarul Nicolaie Burzo a cerut sprijin dupa calamitatile de pe Valea Minghetului, la ruperea de nori de vara trecuta, dar a si cerut silvicilor sa investeasca in drumul forestier de catre }ibles, unde ar fi trei poduri care au fost ultima data reparate dupa inundatiile din 1970…

Ioan Buda, primarul comunei Lapus, a cerut sprijin in recuperarea de la silvici a unei paduri de 908 hectare, pentru care au titluri de proprietate inca din 1948!Primarul orasului Baia Sprie a cerut ca regularizarea Sasarului sa tina cont de specific, sa nu se faca ziduri de beton in zone naturale, gen valea Chiuzbaii. Din Copalnic Manastur, primarul Mihalca a multumit pentru lucrarile facute pe raul Cavnic, ce au rezistat ulterior unei viituri de peste doi metri inaltime. Primarul din Sacel a atras atentia asupra unei probleme spinoase, a padurilor comunale care sunt blocate in rezervatii naturale, de pe urma carora autoritatile locale si comunitatile nu beneficiaza deloc, Ba dimpotriva, platesc paza, lucrari, fara sa poata extrage un singur lemn si fara sa primeasca despagubiri, cum primesc persoanele fizice. Lista problemelor continua, unele au fost lamurite sau explicate de ministru, de secretarul de Stat sau de specialistii in Ape sau in Paduri veniti la sedinta. Altele au ramas sa fie discutate in cadru administrativ, la Consiliul Judetean sau Prefectura. Ramane insa, ca fir calauzitor, faptul ca Maramuresul a primit cea mai mare alocare bugetara a Ministerului Apelor si Padurilor, pe anul acesta, din Romania

Alexandru RUJA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here