CONŞTIENTIZARE – Revigorarea tradiţiilor rurale aduce o dezvoltare a turismului în Maramureş

835

Sunt mulţi primari de comune din judeţ care au înţeles că ar fi extrem de benefică reînvierea unor tradiţii şi obiceiuri pierdute, aceste readuceri în prim plan a tradiţiilor rurale ducând în mod evident la o dezvoltare vizibilă a turismului din judeţ.

Livia Sima, preşedintele Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Maramureş, a declarat, pentru AxaNews.ro, că din acest punct de vedere judeţul a început anul foarte bine. Asta având în vedere că deja cei de la Consiliul Judeţean Maramureş au bifat câteva participări la târguri de turism internaţionale. Ultima participare la acţiuni de profil a fost în perioada 22-25 februarie 2017, la Târgul de Turism al României – Ediţia de primăvară 2018.

„Eu spun că am început anul foarte bine, sunt multe pensiuni care se dezvoltă, ceea ce e foarte bine. Sunt investiţii serioase care se fac, prin anumite proiecte chiar sunt obligaţi să îşi facă promovare, să fie prezenţi la târguri. Nu pot să nu remarc interesul pe care îl arată Consiliul Judeţean, prin acele participări la târguri de turism internaţionale. Apoi, am mai observat că există un interes din ce în ce mai evident al administraţiilor locale de a revigora obiceiuri şi tradiţii, care, în final, vor deveni obiective turistice. Administraţiile locale au înţeles că trebuie dezvoltat acest segment, să (re)creăm ce am avut. Şi toate acestea se văd în numărul de turişti, care este tot mai mare. Toate aceste eforturi se văd şi contează”, a precizat Sima.

Livia Sima a făcut comparaţie cu Bucovina, spunând că preţurile din Maramureş sunt mult mai mici decât cele din Moldova. Condiţiile oferite turiştilor sunt cam aceleaşi, „cu diferenţa că cei din Bucovina au înţeles mai devreme

că revigorarea tradiţiilor şi obiceiurilor înseamnă dezvoltare turistică. Trebuie promovată cultura tradiţională, acel turism cultural care atrage, mai ales că Maramureşul are tradiţii unice în Europa şi ar fi păcat să nu le facem şi mai cunoscute decât sunt acum”.

În Maramureş se vede un interes din ce în ce mai mare în revigorarea tradiţiilor şi prin faptul că pe lângă primării au început să apară ansamblurile de amatori de dansuri populare, care iau parte la diferite evenimente culturale prin ţară. Ba mai mult, sunt primării, cum este cea din Moisei, care investesc bani serioşi în cultură, cu proiecte prin care vor fi cumpărate costume populare şi instrumente muzicale.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here