CONSTESTAȚII – Alegerile europarlamentare în Maramureș ar putea fi reluate în 43 de secții de votare

551

Alegerile europarlamentare care au avut loc în 26 mai ar putea fi reluate dacă Biroul Electoral Central dă câștig de cauză celor de la ALDE Maramureș. Care au depus o contestație privind fraudarea alegerilor în nu mai puțin de 43 de secții de votare de pe întreg cuprinsul județului Maramureș. Secții unde am avut voturi mai multe decât numărul votanților, procese verbale în copie xerox sau ștampile de control lipsă.

Cornelia Negruț, președintele ALDE Maramureș, a precizat, pentru “Axanews.ro”, că “ALDE susține înființarea la nivelul Parlamentului a Comisiei privind verificarea contestațiilor depuse și a neregulilor constatate”.

Conform adresei transmise Biroului Electoral Central, pe municipiul Baia Mare avem mai secții de votare unde, susține ALDE, au fost înregistrate probleme. Astfel, la secția  nr. 21 din Baia Mare s-a constatat că numărul total al alegătorilor prezenți la urne a fost cu 820 mai mare decât numărul voturilor exprimate + voturile nule, la secția nr. 19 număr mai mare de  alegători prezenți la urne cu 1000 raportat la cumulul voturilor exprimate + voturilor nule de 855.

La secția nr. 52 Baia Mare numărul de alegători este mai mare cu 51 decât numărul voturilor valabil exprimate + voturile nule și voturile/partid, la secția nr. 11 avem proces verbal eliberat în copie xerox, respectiv lipsă ștampilă de control în original.

În județ, avem probleme semnalate la secțiile nr. 334 Comuna Mireșu Mare, proces verbal eliberat în copie xerox, incomplet (pagina lipsă), fără ștampilă de control în original, secția nr.335 Mireșu Mare, număr de alegători 260, numărul voturilor valabil exprimate 248, iar numărul voturilor nule 246, secția nr. 243 Bicaz, proces verbal eliberat în copie xerox, lipsă ștampilă de control în original. Aceeași problemă și la Cavnic, la secția 151 și 149.

Nereguli au mai fost depistate la secții de votare din Giulești, Oncești, Săpânța, Vima Mică, Băiuț, Târgu Lăpuș, Rohia, Suciu de Sus, Sighet sau Ardusat.

“Conform declarației reprezentantului nostru în BEJ, Răzvan Birișan, repartizarea tabletelor în secțiile de votare s-a făcut fără inventarierea acestora în fiecare secție în parte, astfel încât o reverificare a proceselor verbale conform pozelor incărcate pe tabletă nu s-a putut efectua neputându-se identifica tableta corespunzătoare secției de votare contestate.

Ulterior termenului de 24 de ore de la data votului ne-au parvenit procese verbale cu nereguli care nu au mai putut fi contestate datorită depășirii termenului legal. O altă neregulă constatată a fost legată de soft-ul de numărare al prezenței în sensul că procesele verbale ale căror chei nu s-au închis au fost totuși validate”, se arată în contestația depusă la BEC.

Dragoș HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here