CONSPIRAȚII ȘI BIO-TERORIȘTI – Gripa aviară și o isterie total nejustificată. Care este poziția DSVSA Maramureș

309

Prezent în emisiunea “Cafeneaua politică”, realizată de site-ul axanews.ro, Sirtonius Sima, purtător de cuvânt al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) Maramureș, n-a vorbit despre… politică. Subiectul abordat a vizat gripa aviară, prezentă șI în Maramureș, la două ferme din Seini.

Medicul veterinar a infirmat categoric existența unei conspirații, a unei “mâini criminale” care dorește răul românilor. “În anii anteriori, Maramureșul a fost ferit de această boală. Din păcate, odată cu evoluția acestui val în întreaga Europă, suntem primul județ afectat. Întâmplător sau nu, dacă e să analizăm culoarul pe care această boală a evoluat am zice ca e un fenomen logic. A debutat în Polonia, a venit în Slovacia, Ungaria și noi suntem unul dintre județele de la frontiera cu Ungaria. Asta nu înseamnă că putem afirma că există mâini criminale, scenarii de bio-terorism și alte supoziții care, oricât de interesante ar fi, nu pot fi justificate”.

Mergând pe latura științifică și făcând o analiză chronologică a evenimentelor, Sirtonius Sima spune că se poate spune că, în proporție de 90%, sursa principală de contaminare sunt păsările sălbatică. Afirmația este făcută fără a cunoaște rezultatele anchetelor epidemiologice făcute în celelalte țări unde sunt focare de gripă aviară. , nu stiu rezultatele din alte tari.

Făcând o retrospectivă a evoluției bolii în România, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș a ținut să sublinieze că, deși în județul Tulcea (de exemplu) s-a ajuns la eutanasierea păsărilor din gospodările oamenilor, populația nu trebuie să se alarmeze. “Gripa aviară este o boală supusă despăgubirilor, iar despăgubirea se face în proporție de 100%, la valoarea de piață. Populația nu trebuie să se teamă că o să îi fie omorâte păsările din curte și rămâne în pagubă”, a precizat Sirtonius Sima.

# Nu există pericol pentru populație pe platforma din Seini

Medicul veterinar a precizat că boala a apărut la Seini în condițiile în care la cele două ferme sunt condiții drastice de igienă, impuse  încă de la înființarea fermelor. Astfel, fermele sunt împrejmuite, accesul oamenilor se face printr-un singur loc, controlat, cu cartelă. La sosirea la lucru, muncitorii își lăsau ținuta de stradă, făceau duș și îmbrăcau hainele de lucru. La plecare, circuitul se relua, în sens invers.

Boala a apărut, afirmă medical veterinar, din cauza păsărilor sălbatice, al căror culoar de zbor trecea prin zonă. Mai mult, fermele sunt amplasate la doar 500-600 de metri de Someș.

“Deasupra fermelor zboară păsări sălbatice care pot elimina dejecții sau chiar pot ateriza. Păsările sălbatice sunt nu numai vectorul ci sunt rezervorul acestei boli”, spune Sima Sirtonius.

A fost o surpriză pentru toată lumea apariția bolii, cu atât mai mult cu cât administratorii primei ferme în care a apărut gripa aviară sunt doi medici veterinari. Altă surpriză a fost îmbolnăvirea păsărilor dintr-o fermă care nu era învecinată cu ferma în care apăruse primul focar. Ulterior s-a aflat că cele două ferme foloseau același mijloc de transport pentru dejecții.

În cele două ferme s-a trecut la lichidarea tuturor păsărilor. Acum, spune Sirtonius Sima, nu există niciun pericol pentru populație pe platforma din Seini. “Avem încă doua ferme unde nu sunt probleme dar se creează o falsă isterie, total nejutificată. Toată lumea, când aude că ouăle sunt de pe platforma de la Seini deja are o reținere în a achiziționa. Mulțumim lui D-zeu, nu avem nicio problemă la aceasta dată. Se pot consuma fără nicio restricție și fără nicio reținere”, spune medicul veterinar.

În ce privește fermele unde a fost focar de gripă aviară, ele sunt prinse într-un program drastic de monitorizare, inclusiv prin luarea de probe de laborator. Fermele au intrat în programul igienizare și curățare, urmând a fi făcute trei dezinfecții în timp de 21 de zile. Apoi vor fi aduse în ferme păsări sentinelă, care nu vor avea parte de niciun tratament medical, vor fi ținute tot 21 de zile și apoi vor fi recoltate probe de la ele. Dacă nu sunt înregistrate probleme, se poate stinge focarul de boală și se pot repopula cele două ferme.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here