CONSILIERII LOCALI VS. PRIMARUL CHERECHEȘ – Aleșii băimăreni nu mai votează proiectele de hotărâre făcute în interes personal

610

Cu un an și jumătate înainte de alegerile locale, lupta începe să se ascută în Consiliul Local Baia Mare. Un exemplu în acest sens este ultima ședință extraordinară la care, deranjat de lipsa prezenței unor consilieri locali, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a făcut publică lista celor care absentează. Mai mult, a cerut partidelor politice pe care aceștia le reprezintă să ia măsuri împotriva lor, conform statului. În replică, consilierii locali își motivează absențele din cauza numeroaselor proiecte de hotărâre care sunt aduse în fața lor și în spatele cărora se ascund doar interese personale.

Joi, 7 martie, consilierii locali au fost convocați la ședință extraordinară. Din cele zece proiecte care se aflau pe ordinea de zi, două au fost retrase deoarece acestea necesitau votul a 16 consilieri, iar la întâlnire au participat doar 14 aleși băimăreni. Este vorba despre proiectele care vizau exercitarea dreptului de preemțiune pentru o parte a Hotelului-Restaurant Minerul din Baia Mare, și un altul care făcea referire la modul în care Primăria Baia Mare intenționează să amplaseze o Sală Polivalentă de 5.000 de locuri și o sală de antrenament de 1.000 de locuri plus parcări în municipiul Baia Mare.

# Pe lista primarului, consilier plecat de anul trecut la Bruxelles…

Vizibil deranjat de absența consilierilor locali, primarul Cătălin Cherecheș a făcut publică lista absențelor aleșilor băimăreni. Primul consilier, numit „campion al absențelor” de către primar, a fost Gheorghe Gligan, din 106 ședințe, absentând la 60. Apoi, primarul l-a amintit pe Richard Kovacs care de la 111 a absentat la 47 și pe Dan Grumaz, care a absentat la 44.

„Cred că ar fi cazul să ridicăm un semnal de alarmă și să ia atitudine vizavi de domnul Gligan și domnul Grumaz cele două partide pe care le reprezintă, Partidul Social Democrat în cazul domnului Gligan, respectiv Forumul Democrat German în cazul domnului Grumaz. Acesta este apelul meu față de cei care coordonează cele două organizații, să ia măsuri conform statutului pe care îl au”, a spus Cătălin Cherecheș.

Însă, cel care ocupă locul doi în topul absențelor nu mai face parte din Consiliul Local de la finalul anului trecut. Richard Kovacs a demisionat din forul deliberativ al municipiului Baia Mare în 27 noiembrie 2018, pentru a face parte din echipa care a pregătit președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Locul său a fost luat de către Pap Zsolt István, noul ales depunând jurământul în cadrul Consiliului Local la începutul lunii ianuarie 2019.

#Acuzații dure: interese personale, acte false…

Consilierul local PSD, Gheorghe Gligan a declarat că el nu va participa la ședințe doar pentru a vota proiecte care sunt elaborate în interes personal.

„Când o să văd proiecte de hotărâre 100% fără interese personale, 100% fără documentații sau acte false depuse la elaborarea lor, o să particip la toate ședințele de Consiliu Local. Eu nu merg să votez proiectele în care primează interesele personale. De când sunt în Consiliu Local nu mi-am cumpărat nici apartamente și nu mi-am mărit averea. Le recomand tuturor celor care se gândesc vreodată cum să voteze, având un interes personal, înainte să facă acest lucru să se gândească dacă vor să ajungă să dea cu subsemnatul pe la vreun procuror. Mie îmi pare foarte rău pentru „banii” care nu și-i iau pentru că nu le-am trecut anumite proiecte și le recomand să se orienteze spre mediul de afaceri privat, unde se câștigă un leu cinstit”, a spus Gheorghe Gligan, consilier local PSD.

Potrivit legii, un consilier local poate fi dat afară din Consiliul Local după ce absentează consecutiv la trei ședințe ordinare. În lege se arată clar faptul că la acest algoritm de calcul nu se adaugă ședințele extraordinare sau cele de îndată. Mai mult, lipsa prezenței la vreo ședință este scăzută din indemnizația de consilier local, aceasta nefiind încasată.

Alina VOIȚĂ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here