CONFLICT – Franţa: Emmanuel Macron lansează un apel la o „detensionare” între Israel şi Iran

448
French President Emmanuel Macron adresses French ambassadors during the annual gathering of French diplomatic corps at the Elysee Palace in Paris, on August 29, 2017. / AFP PHOTO / POOL / YOAN VALAT (Photo credit should read YOAN VALAT/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat joi un apel la o ‘detensionare’ între Israel şi Iran după recrudescenţa bruscă a tensiunilor între cele două ţări în teatrul de conflict sirian, a indicat Palatul Elysee, citat de France Presse.

Şeful statului ‘cheamă la detensionare’, a subliniat preşedinţia franceză, specificând că Emmanuel Macron ‘va aborda acest subiect cu cancelarul german’ Angela Merkel, cu care se va întâlni în cursul zilei de joi la Aachen (Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda), cu ocazia acordării unui premiu european.

După săptămâni de tensiuni, primele linii militare din Platoul Golan ocupat de Israel au fost lovite de un baraj de aproximativ 20 de rachete, lansate – potrivit armatei israeliene – de forţele iraniene de cealaltă parte a liniei de demarcaţie din Siria.

Tensiunile recente s-au acutizat pe fondul incertitudinii legate de acordul nuclear încheiat în 2015 de către marile puteri şi Iran şi care a fost denunţat marţi de către preşedintele american Donald Trump.

Într-un interviu publicat săptămâna trecută de săptămânalul german Der Spiegel, preşedintele francez avertizase în legătură cu riscul izbucnirii unui război în acest caz.

Dacă SUA se retrag din acord, ‘aceasta înseamnă că vom deschide cutia Pandorei, ar putea izbucni un război’, avertizase Macron.

Ministrul israelian Avigdor Lieberman a declarat joi că armata israeliană a lovit aproape toată infrastructura iraniană din Siria, ca represalii la tirurile din cursul nopţii de miercuri spre joi asupra poziţiilor israeliene din Platoul Golan.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here