CARE PE CARE – Conflict deschis pentru pășune și păduri între Giulești și Repedea

839
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istoria joaca feste contemporanilor. La acest moment, autoritati locale trebuie sa se descurce sa faca pace pentru cetatenii lor si liniste cu vecinii sau cu alte comune cu care ar avea ceva de impartit. Se petrece la Giulesti. Unde mai exista doua locatii, spre lacurile sarate de la Ocna si pe pasunea Tataru, unde comuna are diferende teritoriale cu Ocna Sugatag. Care se vor rezolva pasnic, prin negocieri. Nu la fel se petrece in diferendul cu comuna Repedea, cea din urma blocheaza accesul giulestenilor la o proprietate straveche.

Comuna Giulesti are cumparat la Repedea, cu acte din 1929, teren. De la Iurca Flaviu, fost prefect de Maramures, din Sarasau. A fost, spune viceprimarul Stefan Codrea din Giulesti, un teren pe care nu l-a luat niciodata Statul Român, a ramas cu acte pe comuna politica Berbesti. Acum, Berbesti e sat din comuna Giulesti. A fost redat comunitatii in 2003, e vorba de 433 de hectare de teren in muntii Maramuresului, la Repedea, pe granita cu Ucraina, din care 133 de hectare sunt pasune.”

Suprafata a fost concesionata la doi proprietari de oi. Dar problemele nu au intârziat sa apara… unul dintre ei nu a primit avize de la primaria Repedea, dupa care s-a dat o suprafata de 55 de hectare de pasune altor proprietari de oi, pe suprafata Giulestiului… Cele doua comune sunt in litigiu acum. Comuna Giulesti are un proces câstigat, cu o sentinta definitiva, dar s-a deschis un alt proces. Norocul este ca, datorita diferrendului, a fost suspendata total tăerea de lemn. De asemenea, spun cei din Giulesti, li s-a transmis ca nu au ce intra acolo cu oile…

Este un proces pe rol, vizavi de un fals, credem noi. Avem facuta plângere penala. Cum ar veni, comisia lor de aplicare a legilor Fondului Funciar s-a pus in posesie fara acordul comisiei noastre. Justitia va decide”, spune reprezentantul primariei Repedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here