CONDIȚII ELIMINATE – Numărul șoferilor care ar putea cere reducerea suspendării permisului auto ar putea crește

727

De anul viitor, dacă deputații vor fi de acord, șoferii maramureșeni care au încălcat regulile de circulație și au fost prinși de polițiștii rutieri ar putea cere reducerea perioadei de suspendare în mai multe cazuri. Senatorii au adoptat la finele lunii trecute o propunere legislativă care, pentru a deveni lege și a se aplica, are nevoie de votul deputaților, promulgare de la președinte și publicare în Monitorul Oficial.

Dacă proiectul va intra în vigoare, atunci șoferii care doresc reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce nu vor trebui să îndeplinească decât două condiții.

La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române. În forma adoptată de Senat se mai arată că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce dacă sunt îndeplinite o serie de condiții. Prima dintre ele este ca persoana în cauză să fie declarată admisă la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, respectiv dacă a obținut permisul de conducere cu cele puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile la cererea titularului dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehicul condus este cu 50-70km/h, dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum este cu mai mult de 70km/h, dar doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni.

Șoferii nu pot beneficia de aceste reduceri ale perioadei de suspendare a permisului de conducere dacă au cumulat din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă au fost implicați într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, respectiv dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel de cale ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Conform aceluiași proiect de act normativ, în cazul săvârșirii a două sau mai multe contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depășească 90 de zile. Mai mult, când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește , în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare suspendare.  

Codul rutier actual stipulează că, în funcție de contravenția săvârșită, dreptul de a conduce al unui șofer se suspendă pentru 30, 60 sau 90 de zile. În urma testării cunoștințelor despre regulile de circulație, această perioadă de suspendare a dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here