CONCEDIU STRĂINĂTATE – Maramureșenii, avertizați de autorități să aibă grijă la documentele copiilor

399

Suntem în plină perioadă a vacanței de vară, iar mulți maramureșeni se pregătesc să plece cu copiii în concediu în afara țării. Pentru a nu se trezi cu probleme la graniță, autoritățile de frontieră spun că există niște condiții prevăzute în lege privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate.

La nivel național, anul trecut polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 2.400 de minori, ca urmare a faptului că părinții/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara țării împreună cu minorul, în condiții legale.

Maramureșenii trebuie să știe că minorii pot ieși din țară în baza unui document de călătorie valabil –pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților.

Polițiștii de frontieră maramureșeni vor permite ieșirea din țară a minorilor numai în situația în care călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți, respectiv în situația în care călătoresc împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

“În cazul părinților divorțați care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoțitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară. Apoi, în situația în care sunt însoțiți de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoțitoare prezintă o declarație a ambilor părinți, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal”, anunță polițiștii de frontieră.

Foarte important de precizat este că însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și certificatul de cazier judiciar. Conform legii, acordul părintelui /părinților/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege. Legea prevede o valabilitate de maximum trei ani pentru declarația dată de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui minor, iar din conținutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

Maramureșenii trebuie să știe că minorilor nu le-a fost permisă ieșirea din țară pentru că nu posedau documente de călătorie valabile, părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procură notarială sau însoțitorii minorilor, alții decât părinții, nu au prezentat cazierul judiciar.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here