COMUNICARE – Maramureșenii de vârsta a doua, activi pe rețelele de socializare

453
Senior Friends Using Laptop --- Image by © Darius Ramazani/zefa/Corbis

Cea mai mare reţea de socializare din lume după numărul de consumatori este Facebook, în România existând 9.600.000 de utilizatori.

În județul Maramureș există 186.270 de utilizatori Facebook, adică 2,01% din totalul utilizatorilor din România, conform facebrands.ro.

Potrivit datelor demografice ale utilizatorilor de Facebook din judetul nostru, cele mai multe persoane care au cont pe această rețea de socializare au vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (22,88%). În ceea ce-i privește pe maramureșenii trecuți de prima tinerețe, 7.66% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani au cont pe Facebook, iar 6,07% dintre ei au peste 65 de ani.

Mulți dintre maramureșenii de vârsta a doua care își fac cont pe rețelele de socializare spun că în felul acesta pot comunica mai ușor cu cei dragi plecați dincolo de graniță. „Soția mea e plecată în străinătate. Ea a vrut să am cont de Facebook, să putem comunica. Anul acesta în ianuarie mi l-am făcut”, spune D.M. (65 de ani).

„Copiii au insistat să-mi fac Facebook, pentru a putea vorbi cu ei și pentru cameră, să ne putem vedea. Acum că a fost frig am stat mai mult pe net fiind singură, dar se face cald și ies la gradină”, a declarat o altă maramureșeancă de 62 de ani.

De asemenea, pe lângă faptul că pot păstra legătura cu cei dragi, maramureșenii folosesc Facebookul și în scop de relaxare sau informare.

„Fiind plecată o perioadă în Italia, cel mai ușor mod de a vorbi acasă era prin intermediul calculatorului. Din pură curiozitate, mi-am facut și eu adresă de Facebook. Nu prea mă descurcam la început, dar încet, încet am învățat. Am cunoscut și mi-am făcut prieteni noi, dar cel mai mult mă bucur că mi-am regăsit colegi din școală și prieteni care sunt plecați din țară. Unii sunt în America, alții în Italia sau Spania și așa mai trimitem câte un mesaj, ne mai auzim și mai vorbim. Cel mai mult mă bucur când este ziua mea și primesc multe urări, flori, chiar dacă sunt doar virtual știi ca cineva se gândește la tine. O parte din familia mea este în Italia și vorbim zilnic pe Internet, ne și vedem și mă bucur că îmi văd nepoțelul și pe celalalte rudenii sau vecini plecați. Ce mă deranjează pe mine e faptul că mulți tineri care sunt încă în școală postează și scriu tot felul de lucruri, dar scriu cu foarte multe greșeli gramaticale și e păcat. Cum ziceam mai înainte, vorbesc zilnic cu familia, îmi felicit prietenii și mai urmăresc și alte noutăți, cam o oră maxim stau zilnic. Consider că Facebook -ul este util, dar folosit cu măsură”, precizează Onorica M. (56 de ani).

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here