COMERȚ ȘI… RELIGIE – Miere și veghe la granița Maramureșului cu Sătmarul (FOTO)

514

Maramureșul și Sătmarul se întâlnesc pe o suprafață de graniță destul de generoasă. De la sud-vestul nostru până la nord-vestul județului, dincolo de frontiera invizibilă se află Satu Mare. Rutier vorbind, cele mai utilizate rute sunt pe la Seini – Apa, iar a doua prin Pasul Huta – Certeze, de la locul unde se face Sâmbra Oilor către satul maramureșean Piatra.

Toamnă fiind, ai spune că turiștii se împuținează și n-ar mai fi rost de comerț la șosea. Ei bine, nici vorbă de așa ceva. Zilele trecute, pe un soare cu dinți, la delimitarea între județe se aflau mai multe femei. La șosea, chiar lângă, o masă cu borcane de miere și niște țuică. Numai una este vânzătoare, celelalte au venit să momească niște călători rătăciți cu un Turn de Veghe.

Femeile, martore ale lui Iehova, au sperat că, în vârful muntelui, vor opri trecătorii, pentru a asculta oferta religioasă. “În zona noastră sunt cei mai mulți martori, numai că mulți nu-s acasă, că sunt la muncă în străinătate”, explică una dintre femei, ceva mai vorbăreță.
În ceea ce privește comerțul cu miere… “Parcă nu-i ca în alți ani. Se vinde, dar parcă-s mai puțini. Acum, pe vremea asta rece, îs și mai puțini, dar noi sperăm că vor unii să cumpere de la noi”, explică doamna cu mierea.

Le lăsăm la taclale în ceața amestecată cu soare rece din Pasul Huta. Privim înapoi. Mașinile trec. Însă nu oprește nimeni!…

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here