COMEMORARE LA ÎNĂLȚIME – Cinci avioane supersonice au dat onorul creștinilor, pe Vârful Țibleș (FOTO)

438

Creștinul știe că, pentru a ajunge la cel mai înalt grad de spiritualitate, trebuie să își ducă, în spate, crucea vieții. În baza acestui simbolism, pelerinii s-au ostenit, zilele trecute, să parcurgă un traseu montan de aproape trei ore, pentru a aduce un omagiu eroilor neamului și pentru a rosti o rugăciune la altitudinea de 1.839 de metri.

De câțiva ani încoace, mai exact începând cu anul 2014, autoritățile din Groșii Țibleșului organizează un eveniment de suflet. Sunt îmbinate credința și patriotismul în această manifestare. Se urcă, pe jos, de dimineață bună, până pe cel mai înalt vârf din zonă, Muntele Țibleș. Acolo, a fost așezată, o cruce-monument, pentru veșnica pomenire a celor care s-au jertfit pentru țară. Monumentul a fost realizat ca ”semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările”.

# Rugăciuni în vârf de munte
La fel s-a întâmplat și anul acesta. Peste 350 de pelerini au urcat către monument. 300 au fost din Maramureș, restul de 50 din zona Târlișua-Zagra din Bistrița-Năsăud. Un număr însemnat de fețe bisericești, în frunte cu Protopopul Stan al Țării Lăpușului, au participat la urcare, printre care părinții Gavrilă, Visarion și Serafim de la Piatra Fântânele, Florești și Cășel. S-a pornit în pelerinaj imediat după zori, pe la 6 dimineață. Ultimii mohicani au urcat pe la 7.30. S-a parcurs un drum, pe jos, de aproximativ două ore și jumătate – trei. A fost oficiat Acatistul Sfântului Ilie, s-a ținut un parastas în memoria eroilor neamului și a rezistenței din Munții Țibleș și a fost oficiată Sfânta Liturghie.

# Sărbătoarea s-a nimerit chiar de Sfântul Ilie
Totuși, ceva a fost diferit la ediția din 2019. “În urmă cu cinci ani, am ridicat un monument în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Atunci, ne-au ajutat cei de la baza aeriană 71 din Câmpia Turzii să o ridicăm la această altitudine. Noi, mereu, organizăm acest eveniment în cea mai apropiată sâmbătă de Sfântul Prooroc Ilie. De această dată, s-a nimerit să cadă sâmbătă această sărbătoare. Așa se face că, de această dată, au venit și cei de la Câmpia Turzii. Cinci avioane supersonice au venit de la Câmpia Turzii, au dat de trei ori onorul celor participanți. A fost un moment deosebit pentru noi și dorim să le mulțumim pe această cale”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Nicolaie Burzo, primarul comunei Groșii Țibleșului.

# Credință, patriotism și… fraternitate
Așadar, credința și patriotismul și-au dat mâna pe vârful Țibleșului. Iar pelerinii au coborât împreună, pentru a participa la o agapă frățească. “Am participat, cu toții, la Sfânta Liturghie și am ascultat cuvintele de învățătură. Pe la ora 13.00 s-au terminat manifestările. Am servit un sandvici sau ce a avut fiecare la el, după care am coborât, împreună, la poale, unde am servit, la Valea Bradului, o masă. A fost foarte frumos întreg evenimentul. Noi, Primăria și Consiliul Local Groșii Țibleșului, mulțumim tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la eveniment și s-au osândit acelei urcări. Ei au avut ocazia de a admira flora și fauna de pe Țibleș cu care ne mândrim atât de mult”, a spus primarul Burzo, care a adăugat că, anul acesta, pe final de august, în 24-25 ale lunii, va avea loc o nouă întâlnire de suflet, găzduită de primăria pe care o conduce – întâlnirea fiilor satului.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here