COLABORARE – Ambasadorul Armeniei la București: „Abordarea problemei armenilor în România ar trebui să fie un exemplu în toată lumea”

680

Ambasadorul Armeniei la București, Excelența sa Sergey Minasyan, a fost prezent recent în Maramureș. Cu această ocazie, el a fost de acord să ne acorde un interviu în care a vorbit despre legăturile dintre România și Armenia.

Reporter: România a fost de multe ori apreciată public pentru modul în care gestionează problema protejării drepturilor minorităților. Armenii, în România, sunt în număr relativ mic, însă nu sunt deloc lipsiți de popularitate. Pot spune că își simt protejate drepturile ca minoritate etnică în România?

Sergey Minasyan: Întâi de toate ar trebui să spun că, din punct de vedere psihologic, pentru mine e foarte confortabil să fiu Ambasador al Armeniei în România, pentru că aproape peste tot și toată lumea știe cine sunt armenii și pot vorbi despre colegi sau prieteni care sunt armeni, sau au rude armene. Asta aș spune că este un indicator al atenției care se acordă minorității armenești de către Guvern. În toate întâlnirile mele cu autoritățile române, începând cu președintele Iohannis, miniștrii Afacerilor Externe, al Apărării, al Educației Naționale, de fiecare dată când menționez despre armeni, avem o excepțională atenție către minoritatea armeană. Această abordare ar trebui să fie un exemplu, nu doar în Europa, ci și în lume. În acest sens, sigur că simțim din plin suportul din partea Guvernului, a autorităților și din partea societății române, datorită faptului că armenii se află pe aceste teritorii de sute de ani, poate chiar mii de ani.

Reporter: Ați avut deja întâlniri cu ministrul Educației și știu că s-a discutat despre un schimb de studenți, pentru promovarea limbii române în Armenia și a celei române în Armenia. S-a făcut ceva în sensul acesta?

Sergey Minasyan: Avem deja câteva realizări în acest sens. 12 studenți armeni sunt în România și au început să studieze aici, iar un student român se află în Armenia, la Erevan, la un faimos institut unde studiază manuscrise antice. Princpialul motiv pentru care m-am întâlnit cu ministrul Educației a fost să actualizăm un vechi acord de cooperare din sfera educației dintre România și Armenia și sper că în lunile ce urmează să semnăm noul acord care ne va permite să mergem mai departe. În următoarele luni vom completa acest acord, care ne va asigura premizele pentru următorii pași.

Reporter: Între România și Armenia există schimburi comerciale din 1991. S-au produs ceva schimbări în domeniul economic între cele două țări?

Sergey Minasyan: Acum câțiva ani am avut schimburi comerciale de 15 sau 16 milioane de dolari, dar au fost doar schimburi bazate pe export al României de produse, în Armenia. Dar din 2016, din anumite motive, în special criza economică, societatea Armeniei a decis să schimbe sursa exporturilor, astfel că acum avem un vizibil declin al schimburilor economice. Oricum, aș spune că această colaborare economică are nevoie de mai multă atenție de ambele părți atât din partea Armeniei, cât și a României. De aceea, Ambasada noastră de aici și cea română din Erevan vor organiza o comisie inter-guvernamentală pentru cooperare economică și comercială. Urmează să mă întâlnesc cu prim-ministrul României și o să discutăm despre aceste aspecte, despre noi facilități și schimburi economice și comerciale dintre cele două țări.

Reporter: Din datele de referință, Armenia are cam 23% din economie axată pe producția agricolă. Puteți preciza dacă produse agroalimentare din Armenia pot ajunge în România? Este cunoscut faptul că țări precum Rusia, Statele Unite ale Amercii, Belgia și altele sunt axate pe anumite produse pe care Armenia le exportă.

Sergey Minasyan: Sigur că sunt câteva produse care ar putea fi o nișă pentru exporturi în România, de exemplu cognacul armenesc, știu că producția de vin și băuturi alcoolice în România este foarte dezvoltată. Oricum, e nevoie de eforturi mai mari de marketing, pentru că generațiile mai în vârstă din România cunosc, sau au încercat produsul, dar pentru generația mai tânără e nevoie de mai multă publicitate, aș spune chiar că e nevoie de un marketing mai agresiv. Ambasada noastră încearcă să găsească actorii, jucătorii de afaceri reali, care joacă în comerțul intern românesc și ar putea fi interesați în importul cognacului armenesc, dar și a altor produse agricole și căutăm să descoperim produse românești pentru piața armenească. De exemplu, obiectele de mobilier din România sunt foarte cunoscute în Armenia și știu că nișa asta e un element foarte important din exporturile românești.

Reporter: Care este stadiul relațiilor româno-armenești în domeniul cultural? Există schimburi culturale?

Sergey Minasyan: Avem foarte multe lucruri comune care joacă un rol foarte important în viața culturală a României și sunt un fel de punte între societățile noastre, română și armeană. De exemplu, autori români au fost traduși în limba armeană și scriitori armeni au fost traduși în română. Desigur că și noi avem contacte și cu alte sfere ale culturii, în muzică, în instituții academice. Recent, Ambasada noastră a organizat, în cooperare cu Orchestra Filarmonică, un concert dedicat aniversării a 100 de ani de la prima Republică a Armeniei. Nu doar România are de sărbătorit un Centenar, ci și Armenia sărbătorește 100 de ani de la prima Republică Armeană.  Am organizat un concert foarte frumos cu Orchestra Simfonică de la București în comun cu un violoncelist faimos din Armenia și chiar a fost un mare succes. Armenia e foarte populară în elita culturală a capitalei României. Colegii mei din Ambasada Română de la Erevan vor organiza de asemenea multe evenimente culturale, academice și educative la schimb.

Reporter: Există relații la nivelul turismului între cele două state? Cum se reflectă acest lucru în România și în Armenia?

Sergey Minasyan: Sigur că există interese comune în Armenia și România în ce privește turismul. În Armenia se cunosc destul de multe despre România, cultura română, istorie, de asemenea, sunt câteva elemente și simboluri importante în turism. Aici sunt biserici multe, care este un alt segment pentru viitoarea noastră cooperare în turism (turismul ecumenic), pentru că și armenii și românii au multe biserici și mănăstiri. Am discutat cu câteva luni în urmă cu Patriarhul Daniel despre acest lucru. În plus, mai sunt multe segmente atractive ale turismului, despre care putem discuta.

Dar în sfera asta avem o problemă serioasă pentru că nu sunt zboruri directe de la București la Erevan și știu că unele agenții turistice și Armenia și România încearcă să încurajeze companiile de zbor să deschidă linii directe între București și Erevan. Asta este modul în care noi, ca ambasadă, încercăm să ajutăm partenerii de afaceri și vom discuta asta și cu liderii politici, pentru că e dificil să organizezi strategii sustenabile în turism, fără zbouri directe.

De la 1 iunie au fost anunțate, deja, zboruri directe de la București către Erevan, semn că discuțiile au evoluat foarte repede pe acest segment.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here