ACTUALIZARE – COD ROȘU – ISU Maramureș își face mea culpa! A fost o eroare umană întârzierea RO-ALERT! Operatorul este cercetat disciplinar! Care a fost firul evenimentelor

1269

Situație incredibilă în cazul minitornadei din 28 mai, din Maramureș. De ce s-a primit mesajul RO-ALERT abia la finalul furtunii? Iată explicația ISU Maramureș!

“În data de 28.05.2019, o serie de fenomene meteo extreme, grindină de mari dimensiuni, intensificări deosebit de puternice ale vântului, averse torențiale și descărcări electrice, au afectat o parte din județul Maramureș. Evoluția acestor fenomene a fost monitorizată de către personalul din dispeceratul ISU Maramureș, care primește datele furnizate de către SGA Maramureș, Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj și Centrul Național de Prognoze Meteo din București.

În intervalul 15.53-17.58., în dispeceratul nostru au fost primite și retransmise 5 avertizări hidro și meteo de cod portocaliu și una de cod roșu, atât de către Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj, precum și de către Centrul Național de Prognoze Meteo din București. Avertizările meteo au fost de tip now casting, care indică manifestarea imediată a fenomenelor vizate.

Odată cu primirea primului cod portocaliu a fost alertată și grupa operativă a inspectoratului, care s-a alăturat forțelor Detașamentului de Pompieri Baia Mare deja pregătite să intervină, la nevoie, în sprijinul populației. Cetățenii au fost informați cu privire la posibilitatea producerii unor fenomene meteo extreme prin intermediul paginii de facebook a ISU Maramureș și bineînțeles prin intermediul dumneavoastră, colaboratorii din mass-media.

Codul roșu a fost emis de către Centrul Național de Prognoze Meteo înainte cu câteva secunde de codul portocaliu emis de către CMR Transilvania Nord. Începând cu ora 16.29 și până la ora 17.46 au fost primite 35 de apeluri în legătură cu problemele apărute ca urmare a fenomenelor meteo manifestate în zona municipiului Baia Mare. În acest interval, în zona Baia Mare 8 echipaje de pompieri, cu un efectiv total de 38 de militari, au desfășurat 8 misiuni pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteo extreme, pe care dvs cu promptitudine le-ati mediatizat în timp ce erau în desfășurare. Până la sfârșitul zilei numărul intervențiilor de acest tip a ajuns la 17.

În acest context, a fost transmisă o avertizare pentru populația din zonele Baia Mare, Baia Sprie și Tăuții Măgherăuș prin intermediul aplicației RO-ALERT. În contextul precizat și având în vedere faptul că, pentru personalul ISU Maramureș a fost prima utilizare în modul real a aplicației, a intervenit o eroare umană, nu una de sistem, care a făcut ca mesajul să fie transmis doar la ora 17.04. Menționăm că aplicația RO-ALERT este perfect funcțională, sens în care s-au transmis fără probleme mai multe alerte în alte județe vizate de fenomene meteo asemănătoare.

Regretăm situația creată de întârzierea transmiterii mesajului și vă asigurăm că vom continua pregătirea și instruirea temeinică a personalului cu privire la utilizarea corespunzătoare a aplicației RO-ALERT, astfel încât asemenea situații să nu se mai producă.

În încheiere, vă reamintesc că inspectoratul nostru, prin intermediul canalelor de comunicare proprii, precum și cu ajutorul dumneavoastră, transmite periodic măsuri de prevenire și comportament în diverse situații de urgență adresate cetățenilor”, a explicat Pavel Baltaru, inspectorul-șef al ISU Maramureș.

ACTUALIZARE – Mai exact, șeful ISU Maramureș a explicat faptul că, în cadrul aplicației RO-ALERT, există două platforme. Una pentru simulări, adică pentru exercițiu, instruiri, așadar „la rece”, și una activă pentru alertele reale. Angajatul ISU Maramureș, care se afla de serviciul la acel moment, a încurcat platformele și a urcat alerta pe cea destinată simulărilor. A observat că ceva nu este în regulă, după care a repetat operațiunea de încă două ori. Însă, cele două încercări au avut loc… tot pe platforma pentru exerciții. Abia după trei emiteri în gol ale alertei, și-a dat seama că a greșit și a urcat-o pe platforma bună. Atunci, însă, furtuna se încheiase. Angajatul ISU a arătat colegilor că a încercat să emită alerta și nu a încercat să fugă de răspundere. A fost, totuși, o premieră în Maramureș, acest cod roșu prin RO-ALERT. În prezent, pentru gafa făcută, angajatul ISU Maramureș este cercetat disciplinar în comisiile militare existente. Acestea vor dispune măsuri, la finalul analizei.

Cătă ȚINEGHE

3 COMENTARII

 1. Care minitornada? Nu mai e microtornada? Mai terminati cu bazaconiile astea. Nu conteaza doar viteza vantului pentru tornade, ci si rotatie, ce nu a existat. A se vedea diferenta, ca tot ati mentionat America, dintre tornada si “straight line winds”.

 2. “În contextul precizat și având în vedere faptul că, pentru personalul ISU Maramureș a fost prima utilizare în modul real a aplicației, a intervenit o eroare umană, nu una de sistem, care a făcut ca mesajul să fie transmis doar la ora 17.04.”

  Adica habar nu avea ce sa faca operatorul aplicatiei. I-a luat ceva pana a sunat pe cineva care stia ce si cum sau a cautat pe net manualul, sa vada cum se transmite alerta.
  Daca era cutremur? Mureau oameni ca Janeta sau Dorel nu stiu sa foloseasca aplicatia?
  Faceti training oamenilor, iar daca nu sunt in stare, puneti-i pe liber si angajati oameni competenti, nu pile care stau degeaba si pun viata oemnilor in pericol.

  Sa mai zic ca miroase a neglijenta in servicu?
  CAPITOLUL II
  Infracţiuni de serviciu

  Art. 298

  Neglijenţa în serviciu

  Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 3. Stimabile domn “Io”, vă recomand călduros să lecturați și
  https://www.axanews.ro/mm/furtuna-violenta-dovada-ca-a-fost-microtornada-in-baia-mare-asemanari-si-deosebiri-cu-episodul-din-septembrie-2017-video-si-galerie-foto.html.
  Veți vedea asemănările și deosebirile între cele două furtuni, dar și efectele lor!
  În ceea ce privește furtuna din 2017, aveți exemplul Bisericii Sfânta Cruce, de la RFN, al cărei turn a fost răsucit. În ceea ce privește furtuna din 28 mai 2019, v-aș recomanda să urmăriți materialele video publicate de noi, dar și de internauți, pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, există mărturii ale celor care s-au trezit cu ferestrele crăpate și au apartamentele orientate către nord-est, adică exact partea opusă de unde a venit furtuna. Sunt mulți băimăreni care nu s-au înțeles între ei și care au declarat că au văzut acele pâlnii (desigur, acestea nu s-au manifestat ca în USA). Așadar, nu au fost numai straight line winds. Și încă un argument, la furtuna precedentă, cea din 2017, ANM a confirmat ipoteza minitornadei sau, în termeni tehnici, mezociclon. Altfel, vă mulțumim că ne urmăriți cu atât de mult interes și vă așteptăm opinia, pe care, de altfel, o respectăm. Indiferent dacă este similară cu a noastră sau total opusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here