COAȘ – Tripla creștinare!

528

Un foarte interesant eveniment a avut loc zilele trecute la Coas. Autoritatea locala, sub obladuirea primarului Sabin Rat, alaturi de cadre didactice, dar mai ales sub obladuirea preotului ortodox din comuna, au facut un triplu botez, la trei copii, de vârste diferite. Povestea incepe cu Ioan Pop si Andreea. Ea, venita din zona Bihor, s-a casatorit cu Ioan, venind cu doi copii, de 10 si 12 ani. Fara nici o legatura directa cu apartenenta la minoriotatea roma, fata nu a gasit timp si resurse de a boteza cei doi copii.

Acum, in Coas, odata cu aparitia celui de-al treilea copil, acum de trei ani, s-a pus problema. Prin urmare, cu sprijinul primarului, a viceprimarului, a cadrelor didactice si revenim, sub obladuirea preotului ortodox, cei trei copii au fost bagati in seama, imbracati frumos, de nou, apoi crestinati. A urmat o masa ca-n familie, cu cei amintiti. Un gest frumos!

In istoria Maramuresului, legenda mai aminteste o scena similara, dar cu titlu de banc. Absolut real, de fapt! In anii ’80, la urechile preotului din Borsa a ajuns faptul ca la mina, sus, la munte, erau copii nebotezati. Preotul isi ia in serios misiunea, isi ia curaj si urca la mina. Pe platou, printre baraci, un cârd de copii fugarea o minge. Zeci, intr-un meci de fotbal pasional. Preotul cheama un miner si-l intreaba: Aveti aici vo doi copii care trebe botezati… pa care trebe sa-l botez? Raspunsul vine pe loc, deloc ironic: Pa care li-i prinde, parinte!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here