COAȘ – O comună în șantier, de la înființare

477

N-a fost an in care comuna Coas, asa mica cum e, sa nu aiba vreo investitie mare. Derulam inapoi in timp si ne amintim schitarea, apoi asfaltarea drumului de la Coas spre catunul apartinator Intrerâuri, de pe Culmea Prelucilor, culminând cu un pod peste râul Cavnic. Apoi infiintarea satului turistic Valea Slab. Apoi retele de apa si canalizare. Apoi terenuri de sport. Plus drumuri agricole, de câmp, plus un drum forestier de dat exemplu altora. Dar nu s-a terminat, lupta continua, la timpul prezent.

Avem in curs lucrari la caminul cultural, o refacere, e 70% gata. Se lucreazala un teren de sport. Avem in lucru drumuri de interes local, asfaltari de strazi, cam 6 kilometri in total. Se lucreaza la statia de epurare, ca sa putem folosi canalizarea facuta anterior, poate chiar cu legaturala reteaua de canalizare a comunelor Sacalaseni-Coltau.

Le terminam, apoi ne aplecam asupra proiectelor pe care le lansam acum. E vorba de fonduri guvernamentale pentru un drum de centura a actualului judetean din Baia Mare spre Somcuta Mare, un fir dincoace de râul Lapus. DC 80 Coruia – Remetea, i-am spus, cu participarea a trei comune. Sacalaseniul si-a facut partea, acum noi suntem cam la 60% asfaltat din partea noastra, urmeaza Remetea. Vom mai avea lucrari de extindere a retelei de apa la satul de vacanta de pe Valea Slab, la cele 30 de case existente, dar se va adresa si celorlalti care inca n-au construit. Dar au parcele luate”, spune primarul Sabin Rat.

Comuna Coas da un exemplu de buna practica vecinilor, dar si comunelor mici, care se considerau frustrate din cauza suprafetei sau a populatiei mici. Aparent, nu e vorba aici de dimesiune… ci de insistenta. Aici s-a facut unul dintre primele drumuri forestiere comunale, cu parapeti, semne de circulatie, etc, dar si printre primele drumuri pietruite de câmp, finantate de Guvern, ce aratau mai bine decât drumul judetean, la acel moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here