CLUJ-NAPOCA – Marele om politic Iuliu Maniu are statuie făcută de un maramureșean

377

Marele om politic Iuliu Maniu, care și-a găsit sfârșitul în închisoarea de la Sighetu Marmației și ale cărui rămășițe nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi, are din acest an statuie din bronz la Cluj Napoca. Dezvelirea monumentului închinat marelui om politic a avut loc la începutul acestei săptămâni, la eveniment fiind prezent, printre alții, și primarul Clujului, Emil Boc.

Iuliu Maniu și-a petrecut anii studenției la Cluj, unde între 1891 și 1896 a studiat Dreptul la Universitatea din Cluj. Academicianul Emil Burzo este cel care a finanțat integral realizarea acestei statui. Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, respectiv de către PS Florentin Crihălmeanu, eparhul Greco-Catolic al Episcopiei Cluj-Gherla, înconjurat de un sobor de preoți.

Alături de Marchiș, din Maramureș a fost prezent și directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean. Au mai fost prezenți fostul președinte al României, Emil Constantinescu, vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Teodorescu, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, respectiv diverși academicieni și oameni de cultură.

La baza statuii din bronz a fostului politician a fost adus pământ din satul Bădăcin (jud. Sălaj), una dintre dorințele neîmplinte ale lui Iuliu Maniu, aceea de a fi îngropat lângă părinții săi, fapt încă neîmplinit.

Ioan Marchiș a declarat, pentru Axanews.ro, că execuția lucrării a durat un an, cu tot cu transpunerea în bronz.

FOTO Ciuta Daniela/facebook

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here