CLUJ-NAPOCA – A fost vernisată expoziția „Hollosy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare”

411

Expoziția „Hollosy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare” a fost vernisată la Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc miercuri, 8 august.

Cu această ocazie au rostit alocuțiuni prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, managerul muzeului clujean, prof. univ. dr. Nicolae Sabău, Katalin Szurovszky, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, și curatorul expoziției, dr. Iakob Attila.

“Anul 2018 marchează centenarul trecerii în neființă a pictorului și dascălului Hollosy Simon. Moștenirea lăsată de el nu se rezumă doar la lucrările de artă, ci este una extinsă, ce înglobează întregul univers care a gravitat în jurul coloniei de artiști de la Baia Mare.

Înființată în 1896, aceasta a reprezentat un punct de reper în evoluția artei maghiare și transilvănene. Chiar și după părăsirea coloniei de către marele artist, munca acestuia a fost continuată de restul fondatorilor școlii (Reti Istvan, Ferenczy Karoly, Thorma Janos și Ivanyi-Grunwald Bela), care în următoarele decenii au luat sub tutela lor studenți și au deschis porțile coloniei pentru alți artiști”, se precizează în prezentarea expoziției făcută de reprezentanții muzeului clujean.

Expoziția include lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și va putea fi vizitată până în data de 2 septembrie, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here