CIRCULAȚIE DUPĂ URECHE- Prioritatea, problemă în traficul din Maramureș

850

Prioritatea este cea mai mare problemă a șoferilor din Maramureș. Asta am aflat de la Poliția Rutieră, care spune că de multe ori pe drumurile din județ se circulă după ureche, ceea ce nu este tocmai bine.

Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș, a venit cu o serie de exemple care arată că șoferii nu respectă semnificația indicatoarelor rutiere, din necunoaștere sau din alte motive.

“Foarte mulți conducători de autovehicule nu știu să circule în intersecție pe actuala semnalizare de la Italsofa, pe actuala reglementare, în sensul că nu respectă semnificația indicatoarelor și putem avea oricând accidente. Numai o minune a făcut ca să nu avem acolo accidente rutiere grave. Ideea acolo este că cei care vin dinspre Săcălășeni, dinspre târgul auto, nu au prioritate față de cei care circulă de pe strada Dumbravei către Italsofa. Prioritatea este exact invers.

Aceeași situație o întâlnim și în intersecția din Baia Mare a străzilor Motorului cu Mărgeanului. Și acolo se circulă incorect, iar indicatoarele nu se respectă. Nu se cunoaște foarte bine ordinea de prioritate a indicatorului. Din păcate, se circulă în multe ocazii după ureche. Explicații de genul că “trec de 20 de ani prin intersecția asta” nu ne ajută, pentru că se pot schimba valorile de trafic în sensul creșterii sau descreșterii valorilor de trafic raportat la drumul cu care se intersectează. Prioritatea o gândim în funcție de valorile de trafic”, a precizat Dorin Gherman.

Diferențe și asemănări

Polițiștii rutieri explică pe înțelesul șoferilor semnificațiile indicatoarelor “STOP” și “Cedează trecerea”: “Diferența dintre indicatoarele “Oprire” și “Cedează trecerea” e dată de faptul că primul se instalează pe drumurile fără prioritate, la intersecția de drumuri care nu au vizibilitate asigurată”.  “Indicatorul “STOP” se montează acolo unde nu există vizibilitate asigurată. Se mai montează și la intersecția cu o cale ferată fără bariere, dar asta nu ne interesează acum.

“Cedează trecerea” se montează tot într-o intersecție între un drum cu prioritate cu unul fără prioritate, dar la marginea drumului cu prioritate într-o zonă cu vizibilitate asigurată. Cele două indicatoare au aceeași forță de reglementare, nu este unul mai puternic decât celălalt. Diferența o dă faptul că “STOP” se montează acolo unde nu este vizibilitate, iar “Cedează trecerea” este acolo unde ai vizibilitate. Panoul adițional nu schimbă cu nimic drumul prioritar.

Chiar dacă cel care vine de pe drumul prioritar nu urmează direcția de mers la dreapta, el nu își pierde prioritatea. Vorbim de direcția de mers la dreapta îngroșată pe panoul adițional. Simbolul de pe panoul adițional trebuie să reproducă cât mai fidel conformația intersecției, dar nu îți pierzi prioritatea doar pentru că nu urmezi traseul indicat pe panoul adițional îngroșat”, a concluzionat șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Dragoș HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here