CIFRELE NU MINT – Oile, vacile şi porcii, principalele animale din gospodăriile maramureşenilor

432

Conform datelor venite de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, în gospodăriile maramureşenilor avem peste 300.000 de oi, respectiv aproape 100.000 de vaci. La finele lunii septembrie a acestui an, efectivele de animale înregistrate în Baza Naţională de Date erau la bovine -91.369 capete, bubaline (bivoli) -2.360 capete, ovine – 310.691 capete, caprine – 34.080 capete, suine (porci) – 63.154 capete, respectiv cabaline (cai) – 8.454 capete.

Datele DSVSA Maramureş arată că la nivel de judeţ avem înregistrate 37.408 exploataţii nonprofesionale şi un număr de 2.026 exploataţii comerciale şi comerciale de tip A.

De menţionat că animalelor din specia bovine li se eliberează de către autorităţile sanitar-veterinare un paşaport, documentul fiind absolut necesar pentru maramureşenii care vor să obţină subvenţii de la APIA. Medicii veterinari spun că ridicarea paşapoartelor este obligatoriu să se realizeze de către proprietari, deţinători de animale şi/sau de persoanele împuternicite de proprietari conform legii.

“În anul 2018 s-au efectuat un număr de 435 de controale pe probleme de identificare şi înregistrare a animalelor de către Biroul de Identificare şi Înregistrare a Animalelor”, precizează DSVSA Maramureş.

Conform legislaţiei în vigoare, toate animalele care sunt transportate atât în ţară, cât şi-n afara graniţelor au nevoie de paşaport. Obligativitatea aceasta se aplică şi pentru animalele de companie care părăsesc graniţele ţării.

Dragoş HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here