CIFRELE NU MINT – Maramureșul a încheiat 2018 cu exporturi semnificative către Elveția sau Republica Moldova

302

La ședința privind încasările la bugetul general consolidat al statului pe luna decembrie 2018 de la finele lunii ianuarie 2019 s-a amintit faptul că activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș, cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației, a fost realizată, în special din comerțul cu țări terțe.

Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a arătat că acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 21 de controale la persoane juridice, peste 673 controale colete poștale și opt controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În ultima lună din 2018 au fost calculate 19 prejudicii, în valoare de 653.500 lei pentru cazuri de contrabandă constatate de ITPF Sighetu Marmației sau IJP Maramureș.

„S-a înregistrat o creștere atât a valorii mărfurilor puse în practică, cât și a celor exportate. Principalele mărfuri importate au fost: cherestea, grinzi semifabricate și lamele de lemn, huse textile, material textil nețesut, anvelope pneumatice noi din cauciuc, autoturisme, articole din carton, încălțăminte din material plastic, șuruburi și piulițe din oțel. Acestea au provin din Ucraina, Federația Rusă, Belarus, Turcia, China, Elveția și SUA.

Mărfurile exportate la nivelul județului provin din Elveția, Republica Moldova, Serbia, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Liechtenstein. (elemente lamelare stratificate, panouri și blaturi din lemn, traverse din lemn pentru căi ferate, mobilier din lemn, scaune din lemn, huse din material textil pentru scaune, părți pentru mobilier din lemn și din metal, butoaie din lemn de stejar, spumă poliuretanică formatizată, mașini de prelucrare a lemnului, tâmplărie de aluminiu”, a explicat Vasile Moldovan.

Tot în luna decembrie au fost identificate 13 fraude vamale, fiind confiscate mărfuri (produse tutun), cuantumul obligațiilor vamale suplimentare constatate, fiind de peste 45.000 lei. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna decembrie de peste 13.000 mijloace de transport, respectiv peste 80.000 de persoane.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here