CIFRE OFICIALE – Maramureșul stă dezastruos la reciclarea/reutilizarea deșeurilor

127

Primăriile din Maramureș aveau obligația de a atinge acel obiectiv de 35% de reducere a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile prin depozitare prevăzute în OUG 195/2005, procent aplicabil pentru anul 2018.

Însă datele Gărzii de Mediu Maramureș arată cât de dezastruos stăm ca județ la acest capitol, al reciclării deșeurilor. Ba mai mult, fiecare localitate din județ ar trebui să atingă până la 31 decembrie 2020 un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hartie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere, un procent greu de crezut că se va atinge avand în vedere că în aproape tot județul încă nu se colectează selectiv nimic.

“Municipiul Sighetu Marmației, în anul 2018, nu a avut nici măcar o cantitate de deșeuri colectată selectiv. Ei au ajuns să aibă undeva la aproape un miliard de lei vechi de plătit la Fondul pentru Mediu. Acum a apărut o modificare a legii, unde se vorbește de o suprataxare a deșeurilor. Ei declară la Fondul de Mediu, noi verificăm doar declarația la Fondul de Mediu, nu intrăm în calculul economic și luăm de bine ce declară ei. Verificăm doar dacă a depus acea declarație la Administrația Fondului pentru Mediu. Că nu a plătit, asta nu e treaba noastră. Sumele acestea care sunt datorate la Fondul de Mediu funcționează ca orice datorie la stat, ai penalități etc”, a explicat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș, pentru “Axanews.ro”.

Contactat telefonic, primarul Sighetului, Horia Scubli, a ținut să arate că nu știe de existența acestei sume, dar recunoaște că au fost sincope în problema deșeurilor.

“S-a modificat legea, în sensul că operatorii nu mai primesc acea subvenție și atunci nu au mai făcut selectări și raportări. De aici procentul cu care apărem noi în acel raport. Câștigul era dat tocmai de acea subvenție, noi nu am știut aceste lucruri, dar anul acesta ne vom conforma și noi. Am aflat și eu că în Sighet avem patru prese pentru cartoane și deja am început să facem treabă”, a explicat Horia Scubli.

De altfel, din datele oferite de către Garda de Mediu Maramureș rezultă că sunt o serie de primării în județ care au declarată zero cantitate de deșeuri valorificate/reciclate în anul trecut. Este vorba despre Cernești (0 tone valorificate, transportate pentru depozitare 256 tone), Cupșeni (73 tone transportate pentru depozitare, o tone valorificate), Copalnic Mănăștur, Moisei și Boiu Mare. La acest capitol stă foarte bine orașul Targu Lăpuș, care a reușit să valorifice/recicleze 1481,28 tone. În rest, majoritatea primăriilor din județ au declarate puține tone de deșeuri valorificate/reciclate, asta deși au fost transportate pentru depozitare sute de tone.

Vă reamintim că, potrivit prevederilor legale, administrațiile publice locale trebuie să atingă până la finele lui 2020 un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclaare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hartie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeuri menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor provenite din gospodării. De la 1 ianuarie 2019 ar fi trebuit implementat în fiecare localitate din Maramureș instrumentul economic “plătești cât arunci’, bazat pe cel puțin unul din următoarele instrumente – volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here