CIFRE OFICIALE – Localitățile Maramureșului se sufocă de mașini

274

Pe drumurile din Maramureș circulă tot mai multe mașini. Asta în condițiile în care infrastructura rutieră este în mare cam aceeași. Așa se face că a găsi un loc de parcare în special în cele două municipii a devenit o adevărată provocare, iar nervii șoferilor sunt întinși la maxim.

Partea bună a lucrurilor este că programul național de reînnoire a parcului auto, Rabla, în Maramureș își face treaba. Conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Maramureș arată că în primele șase luni ale acestui an la nivel de județ au fost înmatriculate peste 18.000 de vehicule.

„Parcul auto al județului Maramureș este format la acest moment undeva în jur de 190.000 de vehicule. Programul Rabla, care a fost în primăvară și a început din nou acum, ajută pentru reînnoirea parcului auto al Maramureșului. Și când spun asta nu mă refer numai la autoturisme, pentru că în județ mai avem și altfel de vehicule. Parcul auto se referă și la autocamioane sau autobuze, de exemplu. Noi deținem 546 de autobuze, 860 de automobile mixte, 952 de autospecializate, 462 de autotractoare, 146.972 de autoturisme – 146.972, 24.400 de autoutilitare, 577 de autovehicule speciale, 7900 de remorci, 524 de tractoare rutiere, 3163 de semiremorci.

Noi am înmatriculat în șase luni de zile nu mai puțin de 18.438 de vehicule, din care 8.578 au fost transcrieri de autovehicule de pe alt deținător. Provenite din import au fost 8.877 de vehicule, noi sau uzate. Radiate definitiv din circulație au fost 2740 de vehicule” a precizat Florin Șironka, șeful Serviciului mai sus amintit.

Părerile șoferilor

Șoferii maramureșeni recunosc că se vede cu ochiul liber sufocarea rutieră a localităților din Maramureș.  „Nu trebuie să îmi spună nimeni că în Maramureș sunt tot mai multe mașini, că văd asta zilnic în trafic. Baia Mare a ajuns să fie un oraș sufocat rutier, mai ales în anumite momente ale zilei. Dar locuri de parcare nu văd în plus, nici acele parcări supraterane sau subterane. Văd în schimb planuri care sună bine pe hârtie. Dacă nu se schimbă ceva, o să fie din ce în ce mai greu să circuli prin Baia Mare cu mașina”, arată Ionel B.

„Se vede sufocarea orașelor, dar nu numai. Și asta pentru că ambuteiajele se măresc din ce în ce mai mult. Deoarece prin Baia Sprie trece DN18 iar un drum național înseamnă tranzit și transport agabaritic. O simplă rezolvare ar fi centuri la orașe, inclusiv la Baia Sprie”, spune Andrei Bolog.

„Autostrăzile sunt soluția din punctul meu de vedere. E greu să scoți acum circulația din orașe în afară, că nu așa a fost gândită infrastructura. Dacă nu am avea toate drumurile naționale prin interiorul localităților atunci nu ar fi probleme. Nu cred că vom putea rezolva aceste probleme așa de ușor, iar mașinile vor fi tot mai multe. Să fii șofer va deveni un chin. Numai dacă nu apar autostrăzile suspendate sau mai știu eu ce lucruri din astea, SF”, concluzionează Silviu M.

Dragoș HOJDA|

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here