CIFRE – Creşteri pe linie la “venituri încasate”, în Maramureş

407

Se constată că, per total buget consolidat, veniturile încasate au crescut în semestrul I din 2018, faţă de cele din semestrul I de anul trecut, cu 137.143,54 mii de lei. Procentual, acest lucru reprezintă 122,46%, creşterea fiind determinată de situaţia favorabilă înregistrată la toate bugetele componente.

Practic, bugetul de stat a înregistrat o creştere cu 20.033,06 de mii lei, ceea ce procentual reprezintă 107,39 %. La fel, bugetul asigurărilor sociale de stat a crescut cu 82.112,72 mii lei (137,20 %). În plus, bugetul asigurărilor pentru şomaj a înregistrat şi el o creştere cu 1.648,17 mii lei (118,58 %). Totodată, bugetul fondului national unic de asigurări sociale de sănătate a cunoscut o creştere de 33.349,58 mii lei (130,28 %).

“Se constată că, per total buget de stat, realizările sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 20.033,06 mii lei, ceea ce procentual reprezinta 107,39 %, creşterea fiind datorată, în principal de creşterea încasărilor cu 27.626,40 mii lei, ceea ce reprezintă 202,38 %, la categoria „alte venituri”, precum şi la TVA cu 17.334,74 mii lei, ceea ce înseamnă 120,89 %”, au explicat finanţiştii maramureşeni.

Influenţa negativă cauzată de scăderea veniturilor atrase la bugetul de stat pe seama impozitului pe venit cu 25.474,67 mii lei (diminuarea procentuală este de 19,41%), faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent este o urmare a modificărilor legislative. Acestea sunt scăderea cotei de impozitare de la 16 % la 10 %, precum şi prelungirea termenului de declarare de la 25 mai la 31 iulie 2018, ceea ce, implicit, a determinat şi modificarea termenului de plată al acestuia după această dată, au mai precizat specialiştii.

# Cum vor fi recuperate arieratele acumulate
În vederea menţinerii volumului încasărilor bugetare, precum şi recuperării arieratelor acumulate şi în perioada următoare se vor întreprinde mai multe acţiuni. Una din ele reprezintă analiza punctuală a operatorilor economici cu plaţi consistente la buget în trecut şi care, în prezent, înregistrează un grad scăzut de conformare voluntară la plată, pentru identificarea cauzelor neplăţi la termen, precum şi pentru identificarea acţiunilor viitoare.

O a doua acţiune reprezintă intensificare acţiunilor de identificarea a unor noi contribuabili care pot fi beneficiari unor eşalonări la plată, concomitent cu asistenţa privind respectarea eşalonărilor acordate deja şi/sau repunerea pe rol a celor pierdute. Finanţiştii maramureşeni iau în calcul monitorizarea măsurilor de executare silită întreprinse în cazul contribuabililor care înregistrează obligaţii restante mai mari de 30 de zile şi intensificarea măsurilor de executare silită faţă de operatorii economici care înregistrează restante la plată prin instituirea de sechestre bunuri, în cazul în care nu au fost deja instituite.

Totodată, se va face analiza sechestrelor instituite deja din punct de vedere al stingerii titlurilor care au stat la baza întocmirii lor şi-n cazul în care nu se înregistrează o evoluţie satisfăcătoare, solicitarea evaluării în vederea valorificării bunurilor, urmată de măsura organizării de licitaţii de vânzare, conform finanţiştilor maramureşeni.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

1 COMENTARIU

  1. După ce chestia cu nu sunt bani la buget pentru salarii și pensii nu a iesit, următorul slogan penelo-userist: ăștia ne taxează de ne omoară. Ori nu sunt bani ori dacă sunt, atunci ne taxează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here