CIFRĂ DE AFACERI – Fărcașa, mai tare ca Sighetul

2911

Baia Mare conduce detașat în Maramureș, când vine vorba de cifra de afaceri, dar, pe locul doi nu se situează Sighetul, cum ar fi de așteptat, ci zona Fărcașa-Sârbi.

“Baia Mare deține ponderea cea mai mare din cifra de afaceri și din activitatea economică din județ, în proporție de 65%. Ca cifră de afaceri, surprinzător, zona Fărcașa-Sârbi este peste Sighet. Acolo avem o companie mare care este și cel mai mare exportator la nivelul județului. Tăuțiul va ajunge foarte curând pe poziția doi, dar el este lipit de Baia Mare și ar trebui mereu analizate împreună.

Zona Sighet se situează ca și cifră de afaceri după zona Fărcașa-Sârbi, chiar dacă ca și număr de salariați și de întreprinderi este net mai mare. Acolo se simte încă nevoia de dezvoltare. Sunt doar câteva companii care duc economia și toate sunt profilate pe industria lemnului și a fabricării de mobilă”, a declarat Florentin Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș.

Comuna Fărcașa încurajează investitorii

Autoritățile locale din Fărcașa au declarat că dezvoltarea economică este rezultatul unui cumul de măsuri care s-au luat, tocmai pentru a atrage investitori și au oferit sprijin celor care au dorit să dezvolte afaceri în zonă.  “Fărcașa ocupă într-adevăr locul doi în județul Maramureș, după municipiul Baia Mare, în ceea ce privește cifra de afaceri. Și asta nu doar din 2018. Acest fapt se datorează prezenței și activității agenților economici de pe raza comunei. Investitorii creeazăă locuri de muncă și totul se reflectă în dezvoltarea locală.

Desigur că cel mai mare investitor din comuna Fărcașa este concernul Eaton, fost Moeller, care a început activitatea la Sârbi în anul 2002. Dar la acest rezultat cu care ne mândrim contribuie toți ceilalți agenți economici din comună care activează în domenii diverse, precum: fabricare elemente din lemn, construcții, transport de mărfuri, transport de persoane, alimentație publică, etc. Noi am înțeles de la început că dezvoltare locală nu putem obține fără activitate economică. Activitatea economică creează locuri de muncă, care duc la creșterea nivelului de trai al locuitorilor , ce se răsfrânge din nou în plan economic. Dar nu puteam avea pretenția să vină investitorii la noi fără să le creăm condițiile optime pentru desfășurarea activității. Dacă nu poți să pui la dispoziție investitorului infrastructura necesară (drumuri, apă, canal, gaze naturale etc), acesta nu va veni pe teritoriul tău. Așa am început noi: prin identificarea unei zone cu acces la drumul județean, cu toate utilitățile, unde concernul Moeller a construit prima hală de producție, până la finalizarea căreia însă oamenii au trebuit instruiți, astfel că noi ca autorități locale le-am pus la dispoziție, temporar, spații în acest sens”, a declarat Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa.

Zero șomaj în Fărcașa

Astfel, comuna Fărcașa a reușit o altă performanță, respectiv să atragă forță de muncă din mediul urban, în cel rural. “Cred că cel mai important indicator este numărul locurilor de muncă existente în comuna Fărcașa: 2647 raportat la o populație de 4020 de locuitori. Nu avem șomaj. Din fericire, noi am înregistrat procesul de migrație în sens invers: de la oraș la sat. Ne dorim pe viitor ca Fărcașa să devină un centru economic pentru toată zona Codru, să concentreze aici forța de muncă disponibilă din comunele învecinate.

Venim în sprjinul viitorilor investitori prin amenajarea unei zone industriale în comuna Fărcașa, cu acces la drumul județean, cu asigurarea infrastructurii și utilităților necesare, parcelată în funcție de necesitățile investitorilor. Există deja o hotărâre de consiliu local adoptată în acest sens, suprafața identificată și destinată acestui scop fiind de aproape 21 de hectare. Atât Primăria, cât și Consiliul local vin în sprijinul oricărui investitor care răspunde nevoilor noastre de dezvoltare locală. Investițiile în industrie, zootehnie, prelucrarea produselor agricole, agroturism găsesc pe raza comunei Fărcașa condiții propice ce pot asigura succesul afacerii”, a concluzionat Ioan Stegeran.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here