CERERI UNICE PLATĂ – 20 de inspectori APIA controlează fermierii din Maramureş

1228

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) desfăşoară în această perioadă controlul la faţa locului pentru Cererile Unice de Plată eşantionate la controlul pe teren în cadrul Campaniei 2018.

În ce priveşte controlul aferent al unor obligaţii specifice, acesta va avea loc în iarnă sau în primăvara anului următor. Scopul controalelor pe teren este de a verifica, pe un eşantion de cereri, condiţiile de acordare a sprijinului financiar. Este eşantionul de control la nivel naţional care conţine un număr de 73.203 dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafaţă de 2.075.633 ha.

La nivelul judeţului Maramureş au depus cereri pentru plată aproape 35.000 de fermieri. După cum ne-a informat Ioan Brînzei, director adjunct APIA Maramureş, la nivelul judeţului s-au format 10 echipe a câte doi inspectori care controlează un număr de  4.727 dosare. Din totalul acestora, 1.041 sunt controlate pe teren, iar 3.686 prin teledetecţie. La nivelul judeţului Maramureş sunt în atenţia angajaţilor APIA un număr de 21.000 de parcele de teren.  Scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu Regulamentului (UE) de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare a măsurilor de dezvoltare rurală şi eco condiţionalitatea, mai exact verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafaţă şi aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului. Fiecare verificare la faţa locului va fi obiectul unui raport de control conform Regulamentului (UE) ce permite revizuirea detaliilor verificărilor efectuate şi întocmirea concluziilor privind conformitatea cu criteriile de eligibilitate, angajamentele şi alte obligaţii.

Pentru respectarea termenului stabilit privind finalizarea controalelor pe teren, un număr de 738 de functionari, inspectori  din cadrul serviciilor control pe teren şi inspecţii ale Centrelelor judeţene APIA se vor afla pe teren, având program normal de lucru în minivacanţa de Sfânta Maria.

Directorul adjunct APIA Maramureş, Ioan Brânzei, roagă fermierii să colaboreze în această perioadă cu specialiştii instituţiei pentru  a realiza programul de verificare stabilit. Totodată le mulţumeşte tuturor pentru înţelegere şi sprijin.

Vasile Gherman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here